Kultura     | 27.06.2018. 13:58 |

Tuzla - Počinju Dani austrijske kulture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) -Izložbom  „YOVA4 – Young Viennese Architects and Landscape Architects / Mladi bečki arhitekti i pejzažni arhitekti „ večeras će  svečano u Tuzli, u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“, biti otvorena manifestacija Dani austrijske kulture u Tuzli.

Manifestacija Dani austrijske kulture u Tuzli traje  do 29. juna , čime austrijska ambasada u BiH nastavlja djelatnost kada je u pitanju kulturna razmjena i predstavljanje savremene austrijske umjetnosti u BiH. Projekat je realiziran u saradnji sa Gradom Tuzla, JU Centar za kulturu Tuzla i Kućom plamena mira, a tuzlanska publika će moći uživati u raznovrsnom kulturnom programu.

Izložba je organizovana na inicijativu Grada Beča za promociju mladih bečkih arhitekata koja je pokrenuta 2005.godine i YOVA4 je njeno četvrto izdanje. U okviru izložbe su, između ostalog, predstavljene inovativne poslovne zgrade, futurističke liječničke ordinacije, mostovi koji spajaju nacije i mnoge druge arhitektonske kreacije. Izložba YOVA4 demonstrira da su očuvanje gradskog kulturnog naslijeđa i mlada, kritička i vitalna scena pejzažne arhitekture, dvije strane jedne kovanice ili lice i naličje jedne urbane sredine.

Nakon svečanosti u povodu otvaranja izložbe,  u Kući plamena mira bit će održan koncert austrijskog jazz kvarteta Woody Black 4.

„Woody Black 4“  je jazz kvartet kojeg čine četiri klarinetista: Oscar Antoli (klarinet /bas klarinet), Stephan Dickbauer (klarinet), Daniel Moser (bas klarinet) i Leonhard Skorupa (bas klarinet). Austrijski jazz kvartet nije ograničen na klasični jazz , nego na vrlo zanimljiv način kombinira razne muzičke forme i pravce te su u njihove kompozicije osim elemenata klasičnog jazza utkani i elementi kamerne muzike, savremene pop muzike, uz povremene izlete u sferu eksperimentalne muzike. Kvartet je nastupao širom Evrope, ali i van njenih granica. Iza sebe imaju dva albuma, od kojih jedan nosi naziv Woody Black 4. Članovi benda su uoči koncerta u Kući plamena mira održali radionice sa mladim tuzlanskim muzičarima.

U sklopu manifestacije „Dani austrijske kulture “  na Kamernoj sceni Doma mladih bit će prikazani austrijski igrani filmovi „Leti leti bubamaro“ režiserke Mirjam Unger, iz 2016.godine, i „Najbolji od svih svjetova“, režisera Adriana Goigingera, iz 2017.godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Austrija donira 200.000 eura Crvenom križu/krstu Bosne i Hercegovine

Lučić i Hartmann o migrantskoj situaciji u BiH

Nastavak saradnje Saveza samostalnih sindikata BiH i Ambasade Republike Austrije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana