Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 12:33 |

Predstavljen program obilježavanje 70-te obljetnice UABNOR-a

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 27. lipnja (FENA) - Program obilježavanja 70 godina od formiranja Udruženja antifašista i boraca NOR-a BiH počet će 4. srpnja otkrivanjem partizanskog spomenika u Kruščici, a program će trajati do 30. rujna.

Predstavljajući program obilježavanja, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić kazao je kako Udruženje svojim aktivnostima želi snažnije djelovati na čitavo društvo jer su, kako je kazao, u cijeloj državi ideje fašizma u značajnom porastu.

Naveo je kako ulice u Mostaru nose nazive osvjedočenih zlikovaca te da na Palama studentski dom nosi ime Radovana Karadžića.

- Fašizam je prihvaćen od mnogih kao norma ponašanja, kao nešto pozitivno, a zapravo imamo konstantno zamjenu teza - ocijenio je Đulić.

Govoreći o programu obilježavanja, Đulić je kazao kako će se 8. srpnja u Kladnju upriličiti Dani Titove pećine.

- To je pećina u kojoj je Tito s vrhovnim štabom boravio 15 dana nakon' Neretve' i 'Sutjeske' i po predanju tu je, zapravo, donesena definitivna odluka da će pored AVNOJ-a biti i ZAVNOBIH-a i da će BiH, u okviru nove Jugoslavije, biti ravnopravna republika - kazao je Đulić.

Pohod partizanskim stazama slobode održat će se 14. srpnja, a krenut će se iz Mostara prema padinama Veleža. Dan ustanka naroda BiH obilježit će se 28. srpnja na Ivan sedlu, gdje će se održati središnja manifestacija.

Po Đulićevim riječima, godišnjica formiranja Mostarskog bataljona obilježit će se 15. rujna u Mostaru, Borcima i Glavatičevu.

Također, najavio je i Sabor antifašista BiH, koji će se održati 22. rujna u Mostaru, na kojem će okupiti značajan broj antifašista iz cijele države te gostiju s prostora bivše Jugoslavije.

- Tom prigodom govorit će se o stanju u državi u kojoj živimo, o fašizmu koji živimo i koji vlada. Usvojit ćemo i antifašističku deklaraciju koja će biti ponuđena svim strankama na potpisivanje kako bi se obvezali na antifašističko djelovanje - kazao je Đulić.

Nakon Sabor antifašista planiran je Treći festival antifašističkog filma od 24. do 30. rujna, čime će i završiti program obilježavanja.

Đulić je dodao kako je u planu svaki dan u jednoj školi učenicima prikazati antifašistički film iz svjetske produkcije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

UABNOR: Obilazak antifašističkih spomen obilježja

Antifašizam: prošlost ili budućnost?

Građani i UABNOR na Partizanskom groblju poručili: Ovo je borba za slobodu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo