Kultura     | 26.06.2018. 12:40 |

U subotu počinje NAFF, jedan od najboljih europskih festivala animiranog filma

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 26. lipnja (FENA) - Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2018 bit će otvoreno u subotu, 30. lipnja, u Hotelu "Sunce" u Neumu, u 20:30 sati, a organizatori najavljuju najkvalitetniji program do sada.

Ovo godine prijavljen je rekordan broj animiranih ostvarenja, njih više od tisuću iz 64 zemlje, kazao je na konferenciji za novinare umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Rajič.

Nakon izvršene selekcije odabrano je 56 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu i 18 filmova u panorami, a radi se o recentnim produkcijama, filmovima nastalim u protekle dvije godine.

Rajič je istaknuo kako predselekciju filmova obavljaju polaznici škole animiranog filma, tako da su u konačnici odabrani filmovi gledljivi, ali i kvalitetni.

- Naš kriterij nije da tražimo 'teške', umjetničke filmove. Osnovni kriterij je da su filmovi iznimno kvalitetno napravljeni i da imaju gledljive teme, jer nam nije u interesu da festivalske predstave gleda samo deset ljudi. U skladu s tim, možemo se pohvaliti da imamo možda i najbolji program među svim festivalima animiranog filma u Europi - pojasnio je Rajič.

Ove godine u programu, na žalost, nema bh. filmova, a Rajič za sljedeće izdanje najavljuje barem tri domaća ostvarenje na kojim se trenutno radi.

- Podrška domaćim animatorima u posljednje vrijeme dosta je pala. Šteta je što je to tako, jer znam da kod nas ima barem deset iznimno talentiranih autora koji jednom moraju dobiti šansu da nešto naprave - istaknuo je Rajič.

Ove godine, tijekom pet dana trajanja festivala, od 30. lipnja do 4. srpnja, projekcije idu paralelno na tri mjesta: u Hotelu "Sunce" u Neumu te u OKC-u Abrašević i Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru. Početak projekcija je u 21 sat, a ulaz je slobodan.

NAFF 2018 bit će zatvoren proglašenjem najboljih filmova u četvrtak, 5. srpnja, u 21 sat, u Hotelu "Sunce".

Članovi stručnog žirija koji će nagraditi najbolja ostvarenja ove godine su scenarist Feđa Isović, prošlogodišnja pobjednica NAFF-a u tehnici lutke-glina Svetlana Andrejeva i profesor montaže na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Predrag Solomun.

Izvršna direktorica NAFF-a Sanja Rajič Banjac zahvalila je pokroviteljima festivala Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Fondaciji za kinematografiju BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH i Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanske županije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Domaći festivali animacije i mlade snage popravljaju 'krvnu sliku' bh. animiranog filma

Film „Stan psa“ pobjednik 18. izdanja NAFF-a

NAFF se bliži kraju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'