Bosna i Hercegovina     | 26.06.2018. 11:20 |

Delegacija PSBiH na konferenciji o podršci javnim medijskim servisima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić, bit će u delegaciji PSBiH koja će danas i sutra u Tirani učestvovati na konferenciji o podršci javnim medijskim servisima u zemljama Zapadnog Balkana.

Na konferenciji će biti predstavljen i otvoren projekt „Tehnička podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu“, koji podržava i finansira Evropska unija (EU), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Kako su saopćili organizatori konferencije u Tirani, cilj projekta je podrška reformi javnih medijskih servisa u šest zemalja regiona u pravcu njihovog profesionalnog osposobljavanja i jačanja kako bi proizvodili što više raznovrsnog, nezavisnog i odgovornog programa.

Konferencija će biti prilika da se, kroz raspravu u tri sesije, odgovori na pitanja kako obezbijediti političku i finansijsku nezavisnost javnih medijskih servisa na Zapadnom Balkanu, kako pokrenuti unutrašnje reforme koje će omogućiti dostizanje najviših profesionalnih standarda i efikasnosti u radnu javnih medijskih servisa na Zapadnom Balkanu, te kako, putem saradnje i koprodukcije, poboljšati programske sadržaje u javnim medijskim servisima u regionu.

Tokom konferencije bit će predstavljen izvještaj o modelima finansiranja javnih medijskih servisa u regionu, o nezavisnosti njihovih upravljačkih struktura, istraživanju gledanosti i uređivačkim smjernicama.

Dvodnevni skup u Tirani, u čijem radu će učestvovati i zvaničnici EU i Evropske radiodifuzne unije (EBU), bit će okončan potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i saradnji na projektu tehničke podrške javnim medijskim servisima u zemljama Zapadnog Balkana. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta