Najave     | 25.06.2018. 08:36 |

Njemačka izdvaja dodatnih 200.000 eura za uništavanje municije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann  i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu  danas će potpisati  ugovor o dodjeli dodatnih 200.000 eura za uništavanje nestabilnih zaliha municije u okviru projekta UNDP-a „EXPLODE+“ („Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina“).

Sa najnovijim ugovorom koji je dio kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke, ukupno izdvajanje SR Njemačke za uništavanje viškova municije tokom protekle četiri godine će iznositi 1,3 miliona eura, saopćeno je iz Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH. 

Svečanom potpisivanju ugovora bit će upriličeno  u prostorijama Delegacije Evropske unije, u EU Info centru u  Sarajevu u 11.00 sati.

 

Dodatnih 200.000 eura će da posluže za uništavanje protivtenkovskih raketa, kojima je istekao rok, te njihovo dalje skadištenje predstavlja sigurnosni rizik po personal i skladišne lokacije Oružanih snaga BiH (OSBiH). U 2017. godini,  sredstvima SR Njemačke podržano je uništavanje malokalibarske municije, artiljerijske municije i raketnih granata.

U Bosni i Hercegovini još uvijek ima oko 15.000 tona zaliha municije, koja je većinom preko 35 godina stara, od čega je oko 8.000 tona viška u odnosu na potrebe OSBiH. Unutar ukupnih zaliha nalazi se do 5.500 tona municije, koja je nestabilna za dalje skladištenje i koju je urgentno potrebno uništiti iz sigurnosnih razloga. U proteklom periodu (10 godina) uništeno je oko 14.600 tona municije, a istovremeno su objekti za skladištenje municije i pomoćni objekti modernizovani i/ili obnovljeni, a personal OSBiH dodatno obučen za sigurno i efikasno upravljanje zalihama municije i minsko eksplozivnih sredstava (MiMES).

Ova njemačka donacija je i priznanje za napredak, koji je Ministarstvo odbrane/obrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova municije. Posebno se formiranje „Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva“ 2013. godine, tijela koje nadzire i koordinira sve aktivnosti, smatra važnim korakom za bolju koordinaciju domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja nesigurnih sredstava, te uspostavi održivog sistema upravljanja zalihama MiMES-a. Upravo zahvaljujući ovom velikom zajedničkom naporu lokalnih i međunarodnih institucija, Bosna i Hercegovina i dalje ostaje jedina zemlja u široj regiji koja nije imala nekontrolisanu eksploziju skladišta municije, navodi se u saopćenjuiz njemačke ambasade.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom