Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 15:02 |

Mogućnosti za lokalno stanovništvo u širem području zaštićenog pejzaža Bijambare

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) – U prostorijama informaciono - edukacionog centra zaštićenog pejzaža Bijambare, predstavnici lokalne zajednice su imali priliku saznati više o potencijalima održivog razvoja unutar i u blizini pomenutog zaštićenog područja.

Radionica je organizirana u okviru projekta ECO KARST, kojeg sufinansira Evropska unija kroz program međudržavne saradnje Interreg Dunav, od Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo i nevladine organizacije 'CENER21', saopćili su organizatori.

Cilj radionice je bio predstaviti rezultate identifikacije i mapiranja ekosistemskih usluga šireg obuhvata zaštićenog pejzaža Bijambare, kako bi sa interesnim stranama ove rezultate stavili u funkciju održivog razvoja zaštićenog pejzaža Bijambare i uticajne zone mjesnih zajednica Srednje i Kamenica.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić je poželio dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalio se na iskazanom interesu za doprinos održivom razvoju zaštićenog pejzaža Bijambare.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je svima poželio uspješan rad i kratko se osvrnuo na primjere dobre prakse u zemljama članicama Evropske unije te izrazio želju da se inovativne poslovne ideje realiziraju i u širem području zaštićenog pejzaža Bijambare.

Pomoćnica Ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša u Federaciji BiH Zijada Krvavac, izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta ECO KARST te postignutim rezultatima.

Učesnici radionice su saznali više o ključnim uslugama ekosistema u kraškim zaštićenim područjima, a nakon toga su bili u prilici da rangiraju najvažnije ekosistemske usluge za lokalni razvoj, te identificiraju pozitivne i negativne faktore za ekosistemske usluge koji utiču na lokalne poslove ovog područja.

U drugom dijelu radionice, predstavnici organizacije Global Nature Fund iz Njemačke su upoznali učesnike sa terminom pro-biodiverzitetskog poslovanja i najbolje primjere takvog poslovanja u Evropi i regiji.

Inspirirani najboljim primjerima inovativnih poslovnih ideja, učesnici su kroz timski rad identificirali potencijalne poslovne ideje koje se mogu razvijati u širem području zaštićenog pejzaža Bijambare. 

Saznanja do kojih se došlo tokom radionice će postati sastavni dio Projektnog akcionog plana, jednog od ključnih rezultata projekta ECO KARST, navodi se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na Bijambarama otvoren Sajam lokalnih proizvoda i rukotvorina 'Zlatne boje'

Na Bijambarama obilježen Evropski dan parkova

Delić: Prvi maj u zaštićenim područjima po strogim pravilima

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!