Stranačke aktivnosti     | 22.06.2018. 10:45 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Vlastima u BiH su puna usta borbe za jačanje poljoprivrede i samoodrživ povratak ljudi na selo, posebno povratničke populacije. Ipak, kada je tim ljudima pomoć sistema najpotrebnija, onda taj sistem ili ne postoji ili u najmanju ruku zakaže. To najbolje ovih dana na svojoj koži osjete proizvođači malina u našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina je 10. najveći proizvođač ovog voća u svijetu (koje ujedno važi i za jedno od najvalitetnijih) sa izvozom od preko 70 miliona KM i uplatom PDV-a od skoro 20 miliona konvertibilnih maraka. Od proizvodnje i prodaje malina se zadnjih godina prehranjuju više od 60,000 porodica širom Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme, problemi sa otkupom i distribucijom ovog voća se ponavljaju iz godine u godinu.
Ipak, sve ovo nije bilo dovoljno vlastima u našoj zemlji da na vrijeme pripreme plan pomoći i podrške ovim vrijednim ljudima koji ne žele da budu na biroima i teretu države, već da svojim požrtvovanim radom doprinose sebi, svojim porodicama, ali i budžetima u BiH.

Mi u Narodu i Pravdi želimo javno da poručimo proizvođačima voća i povrća da nisu sami i da će se njihov glas čuti. Poljoprivrednici moraju imati otkupnu cijenu sa kojom će moći da normalno da proizvode i rade posao sa kojim pomažu, ne samo sebe, nego i cijelu bh. privredu, promovišući kvalitetom svojih proizvoda i državu ujedno.

Imajući u vidu važnost opstojnosti i zaštite poljoprivredne proizvodnje kao i svih onih koji žele da na svojim imanjima žive od svog rada, Bosna i Hercegovina mora osnovati agenciju koja će biti u direktnoj vezi sa samim proizvođačima na svim nivoima (mjesnim, lokalnim, entitetskim, državnim kao i na onom završnom nivou-prodaje i izlazaska na svjetsko tržište) i koja će biti na usluzi svim poljoprivrednicima, shodno praksi razvijenih zemalja.

Narod i Pravda još jednom poručuje bh. voćarima da nisu sami, da stojimo i da ćemo još čvršće stati uz njih, kao i da ne uništavaju svoje proizvode, jer time dopuštaju da ih pobijede oni koji ne zaslužuju pobjedu. Vlasti pak pozivamo da hitno reaguju i zaustave propadanje proizvođača malina i svih drugih poljoprivrednika, koji bez sistema podrške ne mogu da se takmiče u tržišnoj utakmici u kojoj drugi proizvođači imaju svu potrebnu podršku i pomoć svojih zemalja.
Pokažimo i dokažimo konkretnim djelima i efikasnim mjerama da istinski želimo omogućiti ljudima da ostanu i rade na svojim imanjima i da mogu da od svog rada dostojanstveno žive.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'