Svijet     | 21.06.2018. 10:06 |

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rodila prvo djete

FENA Internet

WELLINGTON, 21. juna (FENA) - Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u četvrtak je rodila svoje prvo djete, djevojčicu, objavila je Ardern u postu na Instagramu.

Ardern (37) postala je najmlađa novozelandska premijerka kada je preuzela tu dužnost zahvaljujući koalicijskom sporazumu u prošloj godini nakon izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika, i sada je postala prva žena u istoriji Novog Zelanda koja je rodila dok je bila na premijerskoj dužnosti.

Zamjenik premijera Winston Peters preuzeo je ulogu vršioca dužnosti premijera i upravljat će zemljom narednih šest mjeseci dok Ardern ne istekne porodiljsko bolovanje, sudeći po sporazumu koji su oni ranije objavili.

Ardern je rodila u bolnici u Aucklandu, najvećoj javnoj bolnici u zemlji, uz prisustvo svog partnera, televizijskog voditelja Clarkea Gayforda.

Ona je tek među nekolicinom izabranih čelnica koje su obavljale dužnost tokom trudnoće. Pakistanska čelnica Benazir Bhutto rodila je djete dok je bila premijerka u 1990.

Javnost generalno podržava popularnu premijerku. Novi Zeland dugo vremena ima reputaciju napredne zemlje i prva je država koja je dala ženama pravo glasa u 1893., dok je Ardern njena treća premijerka.

Ardern je ustanovila da je trudna 13. oktobra prošle godine, samo nekoliko dana prije nego što je preuzela premijersku dužnost kada je Peters, čelnik stranke Novi Zeland prije svega, objavio da ulazi u koaliciju s Laburističkom strankom u postizbornim pregovorima.

Peters je živopisni politički veteran koji je prvi put izabran u parlament u 1978., i imao je visoke položaje i u laburističkoj vladi lijevog centra i u Nacionalnoj vladi desnog centra.

Ardern je odbacila svaku mogućnost prekida premijerske pozicije zbog njenog odsustva, tvrdeći da će ona i Peters biti u redovnom kontaktu.

- Zaista nema potrebe da se stvori takav plan. Već smo razgovarali o značajnim temama, to će se nastaviti, ali ćemo samo biti u drugačijim ulogama - izjavila je ona u intervjuu za Fairfax media neposredno prije nego što će otići na trudničko bolovanje. 

Ardern je izjavila da se planira vratiti na posao početkom augusta.

Tada će Gayford preuzeti brigu nad bebom i putovat će s Ardern između njihovog doma u Aucklandu i prijestonice Wellingtona, kao i tokom međunarodnih angažmana.

- To je sjajna stvar - izjavila je ona novinarima u svom posljednjem pojavljivanju u javnosti prije nego što se porodila.

 - Novozelanđani su nevjerovatno velikodušan narod i bili su velikodušni pružajući mi podršku bez obzira na politiku, upravo zbog toga što još jedno ljudsko biće ulazi u novu životnu fazu - kazala ja Ardern, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Novi Zeland prvi u svijetu ukida zakon o zabrani prodaje duhana za buduće generacije

Brnabić je očekivala osuđujuću presudu za ubojstvo Ćuruvije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'