Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 17:52 |

Treća polusatna pauza, poslanici traže obraćanje Krešića

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Nakon što je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) okončao raspravu o migrantskoj krizi na današnjoj sjednici Doma, zatražena je polusatna pauza.

Ona je došla iz Kluba Demokratskog narodnog saveza (DNS), a iz ovog kluba Borislav Bojić nakon pauze zatražio je da se poslanicima obrati zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić i odgovori na brojna pitanja poslanika u vezi s migrantskom krizom.

Bosić ga je podsjetio da je rasprava o ovoj tački dnevnog reda okončana, nakon čega je pauzu zatražio i šef Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac.

Na ovakvo ponašanje poslanika, Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a u Predstavničkom domu, kazala je da to ukazuje na to da poslanici ne žele započeti novu sjednicu Doma na kojoj bi se razgovaralo o smanjenju akciza, što je prijedlog njenog kluba.

U međuvremenu, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić kazao je novinarima da BiH ima problem sa ilegalnim migracijama te je ocijenio da s tom krizom veoma loše upravlja, zbog čega će uskoro biti potrebno uraditi mnogo više.

Podsjetio je da je jučer bio u Velikoj Kladuši gdje se uvjerio u stanje vezano za migrante, naglašavajući da u Unsko-sanskom kantonu postoji i sigurnosni problem, ali i humanitarni problem, zbog čega je mišljenja da se pod hitno mora početi implementirati Zakon o strancima i Zakon o azilu.

- To ne provodimo. Moramo jasno definirati status svakog pojedinca te utvrditi identitet svakog od njih kao i razloge dolaska - jasno je kazao Krešić, podsjećajući da je to ono na što institucije obavezuje zakon.

Napomenuo je da je granica prema Evropskoj uniji zatvorena te da zemlje EU ne žele prihvatiti ove ljude, dok s druge strane migranti prolaze kroz BiH, što je veliki disbalans, zbog čega nije siguran u kom smjeru će sve ići. On je  izrazio bojazan da se mogu desiti i veći incidenti.

Do sada je evidentirano, dodao je Krešić, oko 7.000 ulazaka, a oko 4.500 njih trenutno je u BiH i to su podaci koje su mu predočili nadležni u Unsko-sanskom kantonu.

- Moramo poduzeti neke korake, do sada smo vrlo inertno djelovali. Radi se o živim ljudima koji zavređuju pažnju i bez obzira na to u kojem su statusu morat će poštovati zakone BiH, a i mi ćemo ih morati provoditi - naglasio je.

U ovoj godini, podvukao je, nisu dobili sredstva kako bi se ojačali kapaciteti agencija za provođenje zakona, a veoma su veliki troškovi boravka migranata u BiH.

Nakon što je sjednica ponovo počela, Bosić je kazao da se sjednica nastavlja kod tačke dnevnog reda o spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine.

Međutim, za riječ se javio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović koji je također tražio obraćanje Krešića poslanicima i potom uime Kluba zatražio novu, treću polusatnu pauzu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta