Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 16:07 |

SSSBiH - Propao pokušaj rušenja Sindikata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH saopćeno je da je danas predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović, nelegalno i protustatutarno , mimo svih odredbi Statuta SSSBiH, pokušao sazvati nastavak 14. Kongresa i izabrati marionetsko rukovodstvo, ali je doživio poraz jer se odazvalo samo 11 čelnika grana i samo 65 delegata, što je bilo nedovoljno za kvorum od 82 delegata.

- Sa ponosom objavljujemo da je danas propao sramni pokušaj rušenja SSSBiH u režiji Vlade FBiH, nekih međunarodnih faktora i Vladnih ucijenjenih poslušnika ubačenih u sindikalne redove - navedeno je, između ostalog,  u saopćenju SSSBiH.

Ističu da još od februara traje medijska kampanja kako bi se ugasio Savez samostalnih sindikata BiH, institucija sa tradicijom od 113 godina.

- Htjeli su preuzeti Savez samostalnih sindikata BiH kako bi ga ugasili i napravili svoj po mjeri onih koji su napravili najveću privatizacijsku pljačku, a radnike u BiH sistematski zakonima pretavaraju u roblje i najjeftiniji radnu snagu u Evropi - tvrde iz SSSBiH.

Također, naglašeno je da su delegati koji se danas nisu odazvali "pokušaju puča" najveći heroji sindikalnog pritiska, a oni koji su danas došli na nelegalni kongres ostat će zapamćeni kao najveće sramote i najveći izdajnici radničkog pokreta.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954,80 KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom