Kultura     | 20.06.2018. 13:18 |

'Bog pokolja' zatvara sezonu Narodnog pozorišta Mostar

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 20. juna (FENA) - Narodno pozorište Mostar zatvara pozorišnu sezonu premijerom predstave "Bog pokolja", koja će biti upriličena u četvrtak, 21. juna, u 20 sati, dok je prva repriza planirana dan kasnije u isto vrijeme.

Po riječima direktora mostarske teatarske kuće Almira Mujkanovića, iza njih je uspješna sezona koju mostarsko Narodno pozorište zatvara četvrtom ovosezonskom premijerom.

- Ako uzmemo u obzir naš "Književni most", organizaciju "Mostarske liske" i suorganizaciju "Mostarskog ljeta", možemo reći da se radi o sezoni koja je vjerovatno najuspješnija u dužem periodu za Narodno pozorište u Mostaru - ocijenio je Mujkanović na konferenciji za novinare.

Govoreći o predstavi "Bog pokolja", kazao je kako je riječ o drami koja se bavi vršnjačkim nasiljem, gdje je fokus na samim roditeljima koji, kako je naveo, ponekad znaju biti veći problem nego mladi ljudi.

Umjetnički direktor Adnan Lugonić istakao je da je predstava rađena po tekstu francuske autorice Yasmine Reze, u režiji Emina Hajrića i u adaptaciji Emine Omerović.

Dodao je kako je posebno zadovoljan što na sceni imaju tekst jedne od najznačajnijih svjetskih savremenih autorica "koja je već postala klasika i koja je dio akademskog teatra".

Sve to, kaže Lugonić, dovoljno govori kako se Narodno pozorište Mostar lagano okreće ka savremnom tekstu.

Režiser Emin Hajrić naglasio je kako je predstava bazirana na likovima i glumačkoj igri te da su u fokus stavljena četiri mlada glumca.

- Rad sa glumcima u ovoj predstavi značio mu je stvarno puno, jer sam dobio priliku raditi s ljudima iz raznih okruženja s kojima ranije nisam sarađivao i koji dolaze s nekom drugačijom energijom. Ovo je jedno veliko iskustvo i izuzetno mi puno znači za dalje korake u mojoj karijeri - naglasio je Hajrić.

Dramaturginja Emina Omerović naglasila je kako je riječ o aktuelnom tekstu koji se bavi tolerancijom i dijalogom koji nam je, kako je kazala, danas itekako potreban.

- Naši likovi su roditelji, što je posebno važno jer se otvara pitanje odgovornosti prema našim potomcima i što je ono što mi njih učimo. Bilo nam je važno da se ta roditeljska odgovornost provede i kao odgovornost svih individua u svakodnevnom životu - kazala je Omerović.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić, Emir Sejfić i Andrea Aković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Bogat travanjski program u HNK Mostar

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana