Stranačke aktivnosti     | 19.06.2018. 16:21 |

Saopćenje Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Aktuelna situacija u zdravstvenom sistemu zahtijeva hitnu reakciju Vlade TK i nadležnih institucija

Uslijed nepotpisivanja Kolektivnog ugovora Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH u kordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK započeo je danas sa potpisivanjem otkaza ugovora o radu. Otkaze je danas potpisao veliki broj ljekara i doktora stomatologije iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Tuzle.

Nezavisni blok smatra da je sramotno ponašanje nadležnih institucija, Vlade TK i pojedinih direktora zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, koji su dozvolili da ljekari budu dovedeni u ovu poziciju.

Nezavisni blok poziva nadležne institucije , ministrastva i prije svega Vladu TK da odmah riješi nastali problem u svom  zdravstvenom sistemu. Problem otkaza ljekara i doktora stomatologije, te njihovo  nezadovoljstvo se moraju riješiti, a Vlada mora pokazati odgovornost prema svojim građanima. U narednim danima, ukoliko nadležne situacije ne preuzmu odgovornost i riješe nastali problem, građani Tuzlanskog kantona ostaju bez ljekarskih timova. Otkaze su potpisali ljekari specijaliste, hirurzi. Postavljamo nadležnim organima pitanje: ˝Tko će liječiti građane Tuzlanskog kantona?!˝ Svakodnevno se komentariše odlazak mladih ali i iskusnih kadrova zdravstvenih radnika i ljekara iz naše zemlje. Vladu TK i nadležne instutucije pozivamo da nam odgovore što poručuju ljekarima ignoriranjem današnjeg poteza ljekara.

Podsjećamo da iako je u većini kantona potpisan Kolektivni ugovor, nezadovoljstvo i dalje postoji, jer odredbe Ugovora nisu stupile na snagu. Nezadovoljstvo ljekara je direktni uzrok svakodnevnog odlaska ljekarskih kadrova iz BiH i svako ignorisanje problema vodi daljem odlasku ljekara.  Nezavisni blok podržava zahtjeve doktora medicine i stomatologije za potpisivanje Kolektivnih ugovora, ali i svih uposlenika i sindikata iz oblasti zdravstva  Federacije Bosne i Hercegovine, uz potrebne korekcije koeficijenta na osnovu sada postojećih, a koji će omogućiti jednaka primanja i adekvatne uslove rada na nivou cijele Federacije BiH. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana