Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 15:44 |

Čović u Zagrebu razgovarao s Plenkovićem i Jandrokovićem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. lipnja (FENA) - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u sklopu posjeta Zagrebu u utorak je u odvojenim sastancima razgovarao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. 

 Na sastancima je riječi bilo o europskoj perspektivi BiH, Izbornom zakonu, gospodarskoj suradnji dviju zemalja, ali i o trenutačnoj migracijskoj krizi, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. 

 Čović je na sastanku s predsjednikom hrvatske vlade Plenkovićem istaknuo nužnost poštivanja ustavnog principa legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama u BiH, na čemu, kako je kazao, Hrvati Bosne i Hercegovine neće prestati inzistirati.

 "Bez njegove dosljedne primjene, sukladno Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda u slučaju 'Ljubić', nije moguće postići trajnu stabilnost političkog sustava BiH i osigurati vladavinu prava", smatra Čović.

 Kazao je također da će u poslijeizbornom razdoblju upravo najvažnije biti očuvati stabilnost, čemu je predsjednik hrvatske vlade pružio svoju punu potporu.

 Bilo je govora i o migracijskog krizi, koja je posebice vidljiva na sjevernoj granici BiH i Republike Hrvatske te je usuglašena neophodnost jačanja suradnje nadležnih tijela dviju država, kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljavajući način.

 Kada je u pitanju gospodarska suradnja, naglasak je stavljen na što skorije realiziranje mnogobrojnih projekata, čija vrijednost premašuje milijardu eura.

 Plenković je istaknuo kako je Hrvatska do sada nebrojeno puta pokazala da joj je suradnja s BiH prioritet, te kako će tako biti i u budućnosti.

 Potporu nastojanju hrvatskoga naroda u BiH da osigura svoje legitimno predstavljanje iskazao je i predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković, naglasivši pri tome kako Republika Hrvatska pomno prati razvoj situacije u BiH i spremna je pružiti svaki vid pomoći, kao prijateljska država i članica Europske unije, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom