Ekonomija     | 19.06.2018. 15:15 |

CCI: Provedba mjera Reformske agende nije dovoljno efikasna na svim nivoima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Provedba mjera iz Reformske agende nije dovoljno efikasna na svim nivoima, konstatirano je tokom okruglog stola Centara civilnih inicijativa (CCI) o temi "Da li je Reformska agenda ispunila očekivanja?“, na kojem je diskutovano o dometima i ciljevima Agende unazad tri godine.

Reforme se moraju provoditi mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije i ciljano na životni standard građana, a ne selektivnim ispunjavanjem uslova. Fokus mora biti na suzbijanju sive ekonomije, poboljšanju uslova poslovanja, smanjenju enormne javne potrošnje i zaduživanja, uspostavljanju nezavisnog i efikasnog pravosuđa te na konačnoj reformi javne uprave, rečeno je.

Prema saopćenju CCI-ja, do maja 2018. godine, na državnom nivou realizovano je 64 posto, u Federaciji BiH svega 47 posto, dok je stanje u Republici Srpskoj bolje jer je usvojeno 70 posto Agende. Političke stranke odavno su u predizbornoj kampanji i nerealno je očekivati da će stavke iz akcionih planova biti usvojene, što ukazuje ma opšti nedostatak političke volje na svim političkim razinama u BiH.

Neki od pozitivnih pokazatelja su rast BDP-a, umanjenje duga koji trenutno iznosi 36 posto BDP-a, pad nezaposlenosti od pet posto od donošenja Agende, rast pokrivenosti uvoza izvozom za tri posto te nastavak rasta industrijske proizvodnje, konstatirano je također tokom okruglog stola.

Međutim, ne postoji korelacija između akcionih planova i navedenih pozitivnih pomaka jer stavke samih planova često nisu reformske nego administrativne, veliki broj ih nije mjerljiv i nema cilja, a samo usvajanje stavki iz akcionih planova je prečesto provođeno po hitnom postupku i bez javne rasprave, suprotno odredbama parlamentarnih poslovnika i javnog interesa.

U oblasti javnih finansija, zabilježen je trend opadanja duga od donošenja Agende, koji sada iznosi 36 posto. Javni dug u Republici Srpskoj je gotovo dvostruko veći od duga u Federaciji BiH i još je blizu EU limita od 60 posto BDP-a, čime se podriva fiskalna održivost entiteta, ali i cijele države.

Dug prema komercijalnim bankama, kojeg prave entitetske vlade, na kraju 2017. iznosio je dvije milijarde i 225 miliona KM, što je rast zaduženosti od 70 miliona KM za godinu dana. Ukupna zaduženost po stanovniku iznosi 3.214 KM, pri čemu je zaduženost per capita u Republici Srpskoj viša za oko 50 posto nego u Federaciji BiH.

U narednom mandatu, novac od novih zaduženja ne smije biti utrošen za plate u javnom sektoru, već za privredni rast, infrastrukturu i projekte od javne važnosti, čiji će cilj biti privredni oporavak i rast. Treb anaglasiti da je javna statistika o dugu nedovoljno ažurna.

- Prema globalnom rangiranju Svjetskog ekonomskog foruma (Indeks konkurentnosti) i Svjetske banke (Lakoća poslovanja), od donošenja Reformske agende nema značajnih promjena poslovnog ambijenta u BiH. Zemlja je na 103. (Svjetski ekonomski forum), odnosno 86. (Svjetska banka) poziciji od 150 rangiranih država svijeta, pri čemu je to najlošija pozicija neke evropske zemlje. Iako je jedno od glavnih obećanja entitetskih premijera bilo upravo poboljšanje po ovim skalama, jasno je da je protekli mandat imao pogrešan pristup, a sami akcioni planovi nisu imali dovljno mjera koje bi ubrzale pokretanje biznisa ni jačanje prava vlasništva. U prilog tome govore podaci o direktnim stranim ulaganjima, koji u protekle tri godine fluktuiraju između 537 i 780 miliona KM, što je vrlo skroman rezultat u odnosu na zemlje regije - naveo je Ismar Hota, menadžer projekta.

Siva ekonomija je i dalje ogroman problem u BiH i prema najnovijim relevantnim procjenama, iznosi oko 25 posto BDP-a ili 7,5 milijardi KM, pa su, pored drugih društvenih gubitaka, samo poreski gubici zbog sive ekonomije veći od tri milijarde KM.

Od donošenja Agende, broj registriranih zaposlenih u cijeloj BiH je veći, ali javna statistika tržišta rada je nepouzdana jer se koristi više metodologija za definiranje statusa zaposlenosti odnosno nezaposlenosti. Krajnje je nejasno zašto je broj zaposlenih kod Agencije za statistiku BiH u januaru 2018. porastao za 41.203 osobe u odnosu na decembar 2017.

Opterećenja na rad i poslovanje nisu umanjena uprkos tome što je to bila jedna od glavnih intencija Reformske agende. Za tri godine godine, neto plate su porasle za 4,35 posto, a penzije za 1,69 posto (oba entiteta). Blizu dvije prosječne plate ili četiri prosječne penzije potrebne su za jednu potrošačku korpu.

Životni standard penzionera se nije popravio ni za promil u posljednje tri godine. Dva od tri penzionera, tj. 66 posto, prima penziju ispod 330 KM, a preko tri četvrtine penzionera 500 KM ili niže. Čak 98 posto penzionera prima penziju 800 KM ili niže. Penzioni sistem u oba entiteta je trajno destabiliziran i neodrživ bez budžetskih dotacija ili zaduživanja. Tokom posljednjih pet godina, odnos broja penzionera i broja zaposlenih nije se promjenio ni za promil, što znači da uporedo s rastom zaposlenih, raste i broj penzionera.

Suprotno deklarativnim stavovima vlada u BiH, procenat zaposlenih u javnoj upravi u FBiH, umanjen je za 1,18 posto, a u RS-u za 1,03 posto, što je u oba slučaja beznačajno jer ne ukazuje na uspjeh vladinih mjera poput moratorijuma na nova zapošljavanja u državnoj službi ili široj javnoj upravi. Više od četvrtine uposlenih su na budžetu, a više od četvrtine svih budžeta troši se na plate. Reforma javne uprave mora biti u smijeru meritokratije, tj. nova zapošljavanja nikako ne smiju biti zasnovana na osnovu ortačkih i stranačkih veza. U velikoj mjeri, javna uprava je još leglo nepotizma, korupcije i neefikasnosti.

Borbe protiv korupcije gotovo da uopšte nema i ona nastavlja da buja. Rang BiH u Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, od Reformkse agende je samo nazadovao  i trenutno je na 91. mjestu, pa je sada BiH ubjedljivo najlošije rangirana država regiona, kazao je Hota.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo