Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 13:48 |

Nikšić iznio saznanja o dijelu policijskih službenika Uprave policije FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH i stranački poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Nermin Nikšić na današnjoj sjednici je informisao poslanike o saznanjima koja je dobio od velikog broja ljudi, koji su postali, kako kaže, žrtve očitog kriminala u režiji najodgovornijih pojedinaca u Federalnoj upravi policije i pojedinih tužilaca.

Zatražio je da se hitno ispita istinitost navoda i saznanja koja su po njegovim riječima  „već u domenu neke vrste javne tajne među uposlenicima ovih institucija.“

- Svima sam savjetovao da o tim informacijama upoznaju nadležne institucije i tijela. Međutim, prema saznanjima onih koji su se usudili na takav korak, reakcije su izostale ili su uslijedile, ali protiv njih kao ljudi koji su se usudili ukazati i usprotiviti nezakonitim radnjama - kazao je Nikšić.

Iznoseći saznanja uputio je šest pitanja nadležnim institucijama: Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Uredu disciplinskog tužioca, Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu KS, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova , Upravi policije FBiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, Upravi policije KS i nezavisnim odborima Parlamenta FBiH i Skupštine KS:  

1. Da li Vam je poznato da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač formirao poseban istražni tim kojim neposredno i neformalno rukovodi policijski službenik Vehbija Numanović, a koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba čija je jedina krivica što u konkretnom slučaju pripadaju Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine ili se privatno poznaju sa ljudima iz SDP-a BiH?

2. Da li Vam je poznato da ovaj istražni tim po direktnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića, potpuno nezakonito dodaje brojeve telefone osoba iz SDPBiH ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije, npr. u vezi sa predmetima ubistava koja su počinjena još u ratnom periodu ili nekih drugih predmeta? Da li Vam je poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju da provode ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge, a nakon što se ti isti policijski službenici prethodno disciplinski najstrožije kažnjavaju, degradiraju i trpe brojne druge oblike mobinga i psihičkog zlostavljanja?

3. Da li Vam je poznato da Dragan Lukač i Vehbija Numanović već godinama ispunjavaju uslove za penzionisanje i da su potpuno nezakonito i dalje u radnom odnosu u Upravi policije FBiH?

4. Da li Vam je poznato da po nalogu ovog dvojca, policijski službenici instruiraju pojedince na davanje lažnih iskaza, kako bi se temeljem tih iskaza od različitih tužilaca tražile naredbe za daljnja postupanja?

5. Da li Vam je poznato da nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo sudjelovati u ovakvim radnjama, u taj postupak uključen tužilac iz Tužilaštva BiH?

6.Da li Vam je poznato da se niz pojedinaca poziva na saslušanja u Federalnu upravu policije, gdje im se traži da potpisuju unaprijed napisane izjave kojim bi teretili pojedince iz SDP-a BiH?

Navedene radnje, uvjeren je Nikšić, imaju političku pozadinu i zaštitu. Zbog toga je, djelujući putem Predstavničkog doma, želio intervenisati u razbijanju zloupotreba i politizacije policijskih i tužilačkih institucija koje su poprimile „neprihvatljive oblike“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo