Magazin     | 18.06.2018. 19:41 |

Frida Kahlo u londonskom V&A muzeju

FENA Ivana Banovic

LONDON, 18. lipnja (FENA) - Osobna ostavština jedne od najvećih umjetnica 20. stoljeća izložena je u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta.

Olovka kojom je dodatno naglašavala svoje tamne, spojene obrve jedan je od 200-tinjak predmeta koji se, kao osobna ostavština Fride Kahlo, prvi put predstavljaju izvan Meksika. 

Izložba "Frida Kahlo: Making Her Self Up" prikazuje njezinu odjeću i osobne stvari - povezujući ih s ključnim autoportretima i fotografijama i nudi nov pogled ne samo na njezinu umjetnost nego i na životni stil, prenosi HRT.

Frida je u mladosti doživjela prometnu nesreću koja ju je obilježila. Autoportreti, privatne stvari - kozmetika, korzeti, proteze - ali i intimni zapisi nakon spontanog pobačaja, neki su od eksponata. Većina ih je iz "Plave kuće", meksičkog doma koji je Frida dijelila s umjetnikom i životnim partnerom Diegom Riverom.

Ova jedinstvena izložba, koja je nastala desetljećima nakon njezine smrti, daje uvid u Fridin život i način na koji je stvarala svoj identitet te postala simbolom feminizma. 

Kustosi se slažu da su njezina snaga, umjetnički izričaj i hrabrost da se suoči s predrasudama, boli i hendikepom i danas nadahnuće ženama diljem svijeta. Uostalom, samo je Frida mogla čak i od nožne proteze napraviti - umjetnost. 

"Mislim da je riječ o doista posebnoj izložbi jer prvi put Fridu vidimo kao osobu; kao umjetnicu, ali i ženu. Fridu sam na ovoj izložbi osobno upoznala - otkrila sam ženu koja je voljela parfeme, koja se voljela odijevati i koja nikada nije dopustila da je definiraju ograničenja. Bila je upravo ono što je željela", istaknula je koautorica izložbe Circe Henestrosa.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Švicarski muzej prikazuje kontroverznu zbirku umjetnina stečenih u doba nacizma

Mehić: Muzej 'Život u Sarajevu pod opsadom' izaziva snažne emocije (VIDEO)

Muzej posvećen Enveru Hoxhi postat će centar za tečajeve informatike

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'