Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 17:09 |

VMBiH - Zaštitit vlasništvo građana i pravnih lica iz BiH u Hrvatskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH  razmatralo je Informaciju o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj. Vijeće ministara zatražilo je od Ministarstva vanjskih poslova, finansija i trezora, pravde, te Pravobranilaštva BiH, predstavnika BiH u Stalnom zajedničkom odboru viših predstavnika država nasljednica da, svako iz svoje nadležnosti, za narednu sjednicu pripremi detaljnu informaciju  sa  prijedlogom mjera kako bi se zaštitila imovina BiH u  R Hrvatskoj, ali i drugim susjednim državama. Ujedno je zatraženo da se pripremi informacija i o provođenju svih ostalih aneksa iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine  u vezi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama u državnom vlasništvu u Republici Hrvatskoj.

Prema Informaciji, Pravobranilaštvo BiH zastupalo je i zastupa Bosnu i Hercegovinu u sedam parničnih predmeta u kojima je Bosna i Hercegovina potraživala nepokretnu imovinu od trećih lica u Republici Hrvatskoj. Sva utužena imovina nalazi se u Republici Hrvatskoj i svi postupci su vođeni pred nadležnim sudovima u ovoj državi.

Riječ je o imovini koja obuhvata Sportsko-rekreativni centar u Zaostrogu; Klimatsko odmaralište Vis; Vila te Bolnica Cavtat.

 

IZMJENE SPORAZUMA IZMEĐU BiH I EK  - „IPA JADRANSKI PROGRAM PREKOGRANIČNE SARADNJE“

 Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o izmjeni Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije koji se odnosi na „IPA Jadranski program prekogranične saradnje“ u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (podijeljeno upravljanje) sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Projekti iz ovog programa su već provedeni, tako da se izmjene u prvom redu odnose na opća načela za zatvaranje programa.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije.

 

BiH - KINA: SPORAZUM O SARADNJI U PODRUČJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA

 Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o saradnji u području zdravlja životinja i karantina.

Sporazumom je predviđeno da strane potpisnice prihvate koncept „Jedan svijet, jedno zdravlje“ i uspostave mehanizme za saradnju u području prekogranične kontrole bolesti životinja. BiH i Kina se Sporazumom obavezuju da će olakšati saradnju na područjima uprave, nauke i tehnologije i razmjenjivati informacije o trgovini životinjama i proizvodima životinjskog porijekla.

Nadležna tijela za provođenje Sporazuma su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ured za veterinarstvo BiH, te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova i Opća carinska uprava Narodne Republike Kine.

Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za bh. potpisnika bude ovlašten ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 

USVOJEN DRŽAVNI GODIŠNJI PROGRAM ZA ZAŠTITU POTROŠAČA U BiH

 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o usvajanju Državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Program je pripremilo Vijeće za zaštitu potrošača BiH radi unapređenja kvaliteta života bh. građana i usklađivanja ove oblasti sa standardima Evropske unije.

Cilj je, između ostalog, stvoriti uvjete za efikasno rješavanje uočenih problema na području zaštite potrošača te osigurati podršku potrošačima u ostvarenju njihovih prava.

  

STVARAJU SE UVJETI ZA RAZVOJ I BOLJE ELEKTRONSKE USLUGE GRAĐANIMA I PRIVREDI

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je  Odluku o usvajanju Okvira interoperabilnosti Bosne i Hercegovine.

Donošenjem ove odluke Vijeće ministara BiH stvara uvjete za razvoj i bolje pružanje elektronskih usluga građanima, privrednim subjektima, lokalnoj samoupravi i drugim  grupama korisnika.

Vijeće ministara BiH na ovaj način prihvata preporuke i odrednice Evropskog okvira interoperabilnosti 2.0, čime se postiže napredak u reformi javne uprave i unapređuje proces razmjene elektronskih dokumenata i usluga između organa uprave na istom i različitim nivoima vlasti ali i s institucijama Evropske unije i vladama drugih država.

Također, Vijeće ministara BiH osigurava institucionalnu spremnost kako bi se na svim nivoima vlasti istovremeno osigurali javni registri za elektronske usluge, i to u prvoj fazi registar privrednih subjekata i pravnih lica  u 2018. godine, u drugoj fazi  registar stanovništva i matičnih knjiga u 2019. godini, a u trećoj fazi registar podataka o prostoru, objektima i GIS karte (Geografski informacioni sistem) do kraja 2020. godini. 

Odluku će provoditi Koordinacija za interoperabilnost Vijeća ministara BiH.

  

NADOGRADNJA CARINSKOG PODSISTEMA UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH

 Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju projekta „Nadogradnja carinskog podsistema informacionog sistema Uprave za indirektno oporezivanje“, vrijednog milion konvertibilnih maraka koji će biti osiguran iz sredstava klirinškog duga Ruske Federacije. 

Nadogradnja postojeće verzije carinskog podsistema unapređuje daljnju primjenu EU zakonodavstva u ovoj oblasti.

U sklopu projekta, između ostalog, bit će uspostavljen web portal „e-carina“.

 

PRISTUPANJE BiH EVROPSKOJ UNIJI PODRŽAVA VIŠE OD 56% ISPITANIKA IZ  ISTRAŽIVANJa DEI-a   

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja „Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju“ provedenog u martu i aprilu 2018. godine 

Ulazak u EU podržava 70,6 posto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 30,3 posto ispitanika iz Republike Srpske te 75,5 posto ispitanika iz Brčko Distrikta BiH.

  

RAZMOTREN  2.  IZVJEŠTAJ MONITORINGA PROVOĐENJA STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Drugim izvještaj monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015. – 2019. godine, koji je pripremila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Drugi izvještaj o monitoringu obuhvata 69 strateških programa razrađenih u 186 aktivnosti, koje su razvrstane u različite vremenske rokove.

Prema Izvještaju, realizirane su 63 aktivnosti, djelomično su realizirane 42 aktivnosti, a u toku je realizacija 26 aktivnosti. Kontinuirano se provodi 50 aktivnosti, a pet aktivnosti nije realizirano.

 

DO 2020. PRODUŽEN OKVIR RAZVOJNE POMOĆI UN

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, odobrilo je jednogodišnje produženje  Okvira razvojne pomoći Ujedinjenih naroda, i to do 2020. godine.

Vijeće ministara BiH je u maju 2015. godine usvojilo je Zajednički program i budžetski okvir Ujedinjenih naroda za Bosnu i Hercegovinu 2015 – 2019 - Okvir razvojne pomoći Ujedinjenih naroda.

Riječ je o sveobuhvatnom strateškom okvirnom programskom dokumentu sa 13 strateških ciljeva grupisanih u četiri područja razvojne saradnje između Ureda Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini i svih nivoa vlasti u zemlji.

Područja saradnje su vladavina prava i sigurnost ljudi, održiv i ujednačen razvoj i zapošljavanje, socijalna uključenost, obrazovanje, socijalna i dječija zaštitu, zdravstvo i osnaživanje žena.

 

 

KOORDINACIONI TIM ZA PRIPREMU UČEŠĆA BiH NA SAMITU U LONDONU     

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva vanjskih poslova,  donijelo je Odluku o imenovanju Koordinacionog tima za pripremu učešća Bosne i Hercegovine na Samitu u Londonu.

Samit o zapadnom Balkanu  u Londonu bit će održan  9. i 10. jula ove godine u okviru britanskog predsjedavanja Berlinskim procesom, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara dr. Denis Zvizdić.          

Samit će uz premijere iz regiona koji će biti održan 10. jula okupiti ministre vanjskih poslova te ministre sigurnosti i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana na odvojenim sastancima 9. jula u Londonu,  dok će 4. jula biti  održan regionalni sastanak ministara ekonomije  u Beču.

  

KADROVSKO JAČANJE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA I MINISTARSTVA SIGURNOSTI

 Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH donijelo je pojedinačne  odluke o odobravanju dodatnog zapošljavanja u Službi za poslove sa strancima i Ministarstvu sigurnosti, u cilju njihovog kadrovskog jačanja i realizacije aktivnosti iz Plana hitnih mjera, koji se provodi u BiH na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata i njihovom zbrinjavanju u našoj zemlji.

U Službi za poslove sa strancima bit će zaposleno dodatnih 14 izvršilaca u Imigracionom centru i u terenskim centrima, među kojima će biti i 10 novih inspektora za strance, a u Ministarstvu sigurnosti 9 izvršilaca, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Tegeltija, Bevanda i Cikotić sastali se s Varhelyijem

Tegeltija uputio telegram saučešća premijeru Zaevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom