Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 15:07 |

Općina Centar - Podrška za skup sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je zaključak kojim se iz općinskog budžeta izdvaja 4.000 KM Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. za realizaciju manifestacije "A bili su samo djeca".

Tom manifestacijom obilježava se Dan pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata i dan sjećanja na 1.601 dijete ubijeno tokom opsade proteklog rata.

- Općina Centar je, kao i prošle godine, na našu molbu pozitivno odgovorila. Time načelnik Ajnadžić i Općinsko vijeće Centar pokazuju koliko imaju razumijevanja za aktivnosti našeg udruženja u realizaciji projekata značajnih za kulturu sjećanja na opsadu i ubijenu djecu grada - kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 Fikret Grabovica.

Vjeruje da će suradnja biti nastavljena i nagovijestio još nekoliko projekata za koje je načelnik Ajnadžić iskazao interes da pomogne.

- Radi se o otvaranju spomen sobe. Siguran sam da će načelnik ispuniti obećanje i da ćemo zajedno uspjeti realizirati taj projekt. Ta spomen soba bit će projekt od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata, kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji školaraca i studenata moći saznati više o opsadi grada. Značajno je i da prostor, u kojem će biti smještena spomen soba, bude u blizini spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku - objasnio je, saopćila je Općina Centar.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. svake godine u maju organizira manifestaciju "A bili su samo djeca" na platou ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku, a okupi predstavnike svih nivoa vlasti, predškolsku i školsku djecu, te predstavnike udruženja kao i Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom