Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 12:56 |

Krišto: Precizirati zašto se traže istražne radnje u Zakonu o OSA-i

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ) kazala je danas novinarima u Sarajevu da u izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) jasno mora biti precizirano svaki put zašto se traže posebne istražne radnje uz posebno obrazloženi prijedloga za svaki konkretan slučaj.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usklađenost ovog zakona sa ustavnopravnim sistemom BiH te podržala principe zakona kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH, ali Krišto smatra da je ostalo mnogo toga neriješeno te da se mogu pojavljivati zloupotrebe koje su se pojavljivale i ranije.

- Predlaže se osam godina da traju istražne radnje i iza toga nema nikakvih sankcija. Neko može zloupotrebljavati osam godina istražne radnje, a da za to nema ishoda i nikakve odgovornosti. Taj period treba biti kraći i neko treba imati odgovornost za ono što je provodio. Svaka institucija mora stajati iza svoje odluke - stav je Krišto.

Osvrnula se i na činjenicu da ne zasjeda parlamentarna Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e, kazavši da Kolegij nema nadležnosti kada je u pitanju funkcioniranje komisije, ali je mišljenja da bi trebala da radi i nadzirati rad OSA-e.

Problem sa ovim zakonom je nastao nakon što je Ustavni sud BiH pojedine odredbe tog zakona proglasio neustavnim, a Krišto je kazala da je svjesna da se odluka Ustavnog suda mora implementirati, pojašnjavajući da je na sjednici Komisije podržala ustavni osnov, ali ne i principe zakona.

Protiv zakona glasao je i član Komisije Momčilo Novaković (NDP-PDP) koji je takav stav novinarima obrazložio kazavši da ima mnogo primjedbi te smatra da i ukoliko bude usvojen u drugoj fazi donošenja zakona bit će mnogo amandmana.

- Bojim se da u ovom momentu, ovako ozbiljan zakon ima male šanse da dobije podršku jer ne postoji parlamentarna većina. Šteta je da ovako ozbiljni zakoni dolaze u ovakvom trenutku koji je sam po sebi vrlo problematičan - kazao je Novaković.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Krišto pisala visokim dužnosnicima EU u vezi s odlukom o izmjenama Izbornog zakona

Krišto: Uvjerena sam da će odluka Evropskog vijeća 21. marta biti pozitivna (VIDEO)

Krišto: Uvjerena sam da će odluka Evropskog vijeća 21. marta biti pozitivna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo