Regija     | 13.06.2018. 19:05 |

Makedonski predsjednik neće potpisati sporazum s Grčkom

FENA Internet

SKOPJE, 13. lipnja (FENA) - Makedonski predsjednik Đorge Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu te države koji su postigli makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Alexis Tsipras.

Ivanov je kazao kako je na jutrošnjem sastanku, koji je trajao dvije minute, Zaevu i ministru vanjskih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "osobnim činom i odlukom za koji snose osobnu odgovornost", javili su makedonski mediji.

"Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

Po njegovim riječima, Grčka je sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

"Neću legalizirati politički nelegalna djela", rekao je Ivanov, dodavši kako je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Zaev i Tsipras dan ranije objavili su kako su postigli povijesni sporazum o novom nazivu bivše jugoslavenske republike čime bi se trebao okončati gotovo 30 godina dug spor službenog Skopja i Atene. Prema tom sporazumu Makedonija bi u budućnosti nosila ime Republika Sjeverna Makedonija.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'