Bosna i Hercegovina     | 13.06.2018. 16:16 |

U Vitezu osnovana Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten"

FENA Marija Augustinovic

VITEZ, 13. lipnja (FENA) - Utemeljiteljskom skupštinom u Vitezu oformljena je Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten", čiji je cilj ulaganje u znanje i obrazovanje, te povezivanje uspješnih gospodarstvenika, kako bi se potaknule investicije u područjima BiH u kojima žive Hrvati.

Kako je rečeno, današnjim činom proširuje se djelovanje Udruge bosanskih Hrvata "Prsten", koja u Hrvatskoj djeluje od 2005. godine, a namjera je pružiti dodatnu potporu Hrvatima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak u BiH.

Obraćajući se nazočnima, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je kako je današnjim utemeljenjem Udruge "Prsten", a nakon uspješnog djelovanja u Hrvatskoj, napravljen veliki iskorak te snažna mreža koja dokazuje da ne treba brinuti za opstojnost Hrvata u BiH.

- U ovim izuzetno teškim vremenima u kojima se suočavamo s odlaskom ljudi, na ovaj način šaljemo poruku da ovdje ima smisla živjeti, da su Hrvati organizirani te da se neće dati dijeliti od bilo koje sile - kazao je Čović.

Istaknuo je da će se, zajedno s udrugama "Prsten" u Hrvatskoj i BiH, te uz Hrvatski narodni sabor (HNS), hrvatski narod izboriti za jednakopravnost "kako sve dosadašnje žrtve ne bi bile uzaludne".

Za predsjednika Udruge "Prsten", čije će sjedište biti u Vitezu, izabran je Zdenko Vukić iz Travnika, a dopredsjednici su Veseli Čule iz Čitluka, te Anto Domić iz Brčkog.

Predsjednik novoosnovane udruge Zdenko Vukić kazao je da će Udruga, povezujući sve Hrvate u BiH, djelovati humanitarno i karitativno, te da će gospodarski povezivati i podupirati razvoj pasivnih područja.

- Ova udruga neće biti mjesto na kojem će se kreirati političke platforme, ali će činiti ono što je moguće kako bi se različiti politički interesi, u tolerantnom duhu, svodili na traženje zajedničkih rješenja. "Prsten" će se zalagati za promicanje hrvatskog zajedništva i težit će harmoniji u svim segmentima budućeg djelovanja - kazao je Vukić.

Poruku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović prenio je predsjednik Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" iz Hrvatske Mijo Marić, istaknuvši kako je današnja utemeljiteljska Skupština iznimno važan događaj za BiH, kao i to da se Republika Hrvatska sigurno neće umoriti u pomaganju Hrvatima u BiH.

- Znam da u BiH nikome nije lako, ali u svim teškim situacijama najteže je onima kojih ima najmanje. Zbog toga vjerujem da su Hrvati u BiH i najviše ugroženi. Zadatak "Prstena" je da svojim sadržajima doprinese opstanku i ostanku Hrvata u BiH - istaknuo je Marić.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić poručio je da je pitanje opstojnosti i ravnopravnosti Hrvata u BiH jedno od ključnih za Republiku Hrvatske te da ta zemlja mora ustrajati na pomoći i borbi bh. Hrvata za jednakopravnost.

Brkić je naglasio da će osnivanje Udruge "Prsten" dati poticaj bh. Hrvatima da opstanu i jačaju svoj utjecaj u BiH.

- Bez Hrvata BiH nema budućnosti, a njihova ravnopravnost je i preduvjet za europski put ove zemlje - kazao je Brkić.

Na današnjoj utemeljiteljskoj skupštini Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" izabrani su, među ostalim, članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te Suda časti, a, kako je rečeno, u članstvu su zastupljeni ljudi iz svih dijelova BiH.

Utemeljiteljskoj skupštini nazočili su brojni uzvanici iz političkog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života BiH i Republike Hrvatske.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Lasić o brzoj cesti: Struka blizu rješenja za Vitez, dionica Lot 5 gotova do kraja godine

Predstava 'Ženski razgovori ± 1' zaključuje kazališne dane u Vitezu

Predstava Altteatra 'Balkanski kvadrat kredom' ispraćena ovacijama - Vitez

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu