Regija     | 13.06.2018. 11:48 |

U Hrvatskoj raste konzumacija kokaina, problem i psihoaktivne droge

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 13. lipnja (FENA) - Konzumacija kokaina u Hrvatskoj raste, a problem je i rast broja novih psihoaktivnih droga za koje se ne zna kakve posljedice imaju po zdravlje, istaknuo je u srijedu ravnatelj Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

 "Kao u Europskoj uniji, i u Hrvatskoj je zabilježen porast konzumacije kokaina, koji je nažalost sve čišći i čišći. Unatrag dvije do tri godine dolazi do rekordne proizvodnje i bombardiranja tržišta novim količinama kokaina", izjavio je Petković, dodajući da je u posljednjih nekoliko godina zabilježen porast proizvodnje opijuma u Afganistanu ali i porast prerade sirovog opijuma u Europi.

 Uz povećanje proizvodnje povećava se i dostupnost, a problem je i trgovina putem interneta, kazao je.

 Kao problem Petković je izdvojio i nove psihoaktivne droge čiji broj raste i čija prevalencija prema posljednjim podacima je oko 7 posto. "Trenutno se prati oko 650 različitih tvari na području Europe, a najveći je problem što nitko ne zna kakve su posljedice kod konzumiranja".

 Što je tiče marihuane, rekao je, ona je najzastupljenija droga na tržištu Europe te preko 70 posto zapljena na europskom tržištu odnosi se upravo na tu drogu, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo