Bosna i Hercegovina     | 13.06.2018. 11:59 |

Najavljena posjeta iranske delegacije Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar privrede Muharem Šabić primili su danas u zvaničnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija, koji je istakao da će podržati svaki vid privredne, turističke i kulturne suradnje.

- Godinama već organiziramo niz kulturnih programa, među kojima su i 'Dani iranskog filma'. Na području ovog kantona je i Perzijsko-bosanski koledž, kao i naučnoistraživački institut ‘Ibn Sina’ - rekao je ambasador Heidari.

Informirao je premijera Zolja da je guverner iranske provincije Markazi zainteresiran da sredinom jula dođe u dvodnevnu posjetu Kantonu Sarajevo i obiđe privredne subjekte, jer je njihovoj državi u interesu da potakne unapređenje privrednih veza između dvije države.

- Iran je u svijetu poznat po proizvodnji energije, naprednoj i dobroj organizaciji poljoprivrede, ali i petrohemije. Više od 10 miliona Iranaca putuje po svijetu, bilo bi mi drago kad bi i BiH postala njihova obavezna i omiljena destinacija - naglasio je ambasador Heidari.

Premijer Zolj je iskazao zadovoljstvo zbog najavljenog dolaska iranske delegacije u Kanton Sarajevo jer smatra da je važno učiniti sve da bi se ojačale, prije svega privredne i turističke, ali i kulturne veze.

- Produbljivanjem komunikacije među narodima razbijaju se predrasude. Kultura u tome ima značajnu ulogu. Zato i jeste važno da se, raznim manifestacijama, narod Irana i njihovi običaji predstave našim građanima - naglasio je Zolj.

Ministar privrede Šabić rekao je da je Kanton Sarajevo 'lokomotiva privrede Bosne i Hercegovine', te da trenutno IT sektor, turizam i drvnometalska industrija najviše utječu na cjelokupni privredni razvoj Kantona, ali i države BiH.

- Naša privreda je bazirana na djelovanju velikog broja malih i srednjih preduzeća čijem radu i mi kontinuirano dajemo podršku. Zbog toga su upravo oni šansa da, zajedno s vašim privrednicima, izađemo na svjetsko tržište - predložio je ministar Šabić jedan od metoda buduće suradnje, saopćila je Press služba KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta