Stranačke aktivnosti     | 12.06.2018. 21:59 |

Saopćenje za javnost HDZ BiH

FENA Saopćenje

 

Nakon donatorske večeri za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra Sveti Franjo održane prošle godine  u Zagrebu večeras se zajedništvo Hrvata iz cijele BiH i Hrvatske još jednom potvrdilo u Tuzli, u spomenutom novoizgrađenom centru.

Naime, radovi se privode kraju i prema riječima gvardijana Franjevačkog samostana u Tuzli fra Maria Divkovića ove jeseni bi trebali biti privedeni kraju. Tim povodom, gvardijan je okupio sve prijatelje projekta odnosno donatore na jednoj lijepoj večeri zahvale na kojoj su uz franjevce ovoga Samostana bili i hrvatski politički predstavnici od države pa do općinskih razina, predstavnici državnih ureda Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenici, članovi organizacijskog odbora za izgradnju HKC-a, arhitekti te brojni drugi.

Zajedništvo Hrvata iz cijele BiH i Hrvatske večeras još jednom potvrđeno u Tuzli

Posebnu zahvalu i dobrodošlicu, gvardijan je uputio hrvatskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću u kojemu je kako je kazao, ovaj projekt od samih početaka imao veliku podršku a pogotovo u financijskom smislu kada su se u Zagrebu na donatorskoj večeri okupili ljudi od Save do Neuma.

"Naše zajedništvo prenijelo se i na Republiku Hrvatsku na čelu sa Državnim uredom za Hrvate izvan RH bez čije pomoći ovog projekta ne bi bilo. To zajedništvo koje mi svakodnevno živimo, želimo prenijeti na sve građane BiH", kazao je gvardijan prilikom obraćanja.

U svome obraćanju, predsjednik Čović i večeras je ponovno poslao poruku svima onima koji nas pokušavaju dijeliti i prebrojavati. „Hrvati će ostati na svakom prostoru BiH kao i u našoj Tuzli. U ovaj projekt je ugrađeno jako puno ljubavi i za ovo ima smisla živjeti i njime šaljemo poruku kako skrbimo o svom narodu a na ponos svima nama, ma gdje god oni bili“.

Kako je naglasio dr. Čović, iznimno ga raduje što jedan ovakav neizmjerno dragocjen objekt ostaje budućim generacijama, Hrvatima koji su odlučili čuvati svoj identitet u Tuzli, ali i svim ljudima dobre volje.

Zahvalio se predsjednik Čović i prijateljima iz Republike Hrvatske koji su prepoznali značaj Hrvatskog kulturnog centra sv. Franjo i doprinijeli njegovom skorom dovršetku.

U brojnom izaslanstvu HDZ-s BiH bili su i Bariša Čolak zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH, predsjedateljica Doma naroda PFBiH Lidija Bradara, Federalna ministrica financija Jelka Milićević, Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, glavni tajnik HDZ-a BiH Miljana Glamuzina kao i županijski premijeri, ministri, općinski načelnici.

U ime domaćina, nazočnima se obratio zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić kazavši kako ovakav susret ali i izgradnja ovog projekta svim Hrvatima Tuzle šalju poruku kako nisu samu dok je Ivana Perkušić, zamjenica tajnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH istaknula važnost jednog ovakvih objekta prvenstveno za mlade koji će zahvaljujući ovom funkcionalnom prostoru, svu svoju kreativnost i talent moći iznjedriti na kulturnoj mapi Europe na ponos svojih domovina, BiH i Hrvatske. Daljnju pomoć Hrvatske projektima od interesa za Hrvate u BiH i ubuduće je obećao veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio najavivši i preseljenje prostorija konzularnog ureda u pomoćni objekt novoizgrađenog HKC-a.

Hrvatski kulturni centar »Sveti Franjo« kojega realizira Franjevački samostan u Tuzli projekt je od krucijalnoga značenja za franjevce, za hrvatski narod u Tuzli te za sami grad i sve njegove stanovnike. Kako je kazano i večeras, riječ je trenutno o jednom od najljepših i najvećih projekata u BiH a kojim Hrvati ovoga kraja potvrđuju svoj identitet. Centar je djelo arhitekte Joze Pranjića koje je prilikom večerašnjeg obraćanja spomenuo i sveto tlo susreta na kojem se zdanje nalazi a koje predstavlja i univerzalno mjesto susreta generacije franjevaca i nadolazećih budućih naraštaja stanovnika ovih krajeva.

Ured za informiranje HDZ-a BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo