Svijet     | 12.06.2018. 15:41 |

Trump izrazio optimizam prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka

FENA Internet

SINGAPURE, 12.juna (FENA) -  Američki predsjednik Donald Trump u utorak je izrazio optimizam da bi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka mogao "početi uskoro" i izrazio je nadu da bi Kina mogla učestvovati u potpisivanju mirovnog sporazuma.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u hotelu Cappella na singapurskom otoku Sentosa u utorak popodne, Trump je nazvao svoj sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom "iskrenim, direktnim i produktivnim". 

Kim je "potvrdio svoju čvrstu predanost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka", izjavio je Trump, dodajući da će proces denuklearizacije početi "upravo sada". 

- Učinit ćemo to koliko se brzo taj proces mehanički i fizički može obaviti - kazao je.

Trump je, ipak, izjavio da će za denuklearizaciju trebati vremena.

Američki predsjednik je saopćio da će američka strana u narednoj sedmici "razmotriti detalje" plana o denuklearizaciji, dodajući da također želi da sarađuje s Kinom, Južnom Korejom i Japanom.

Kazao je da sankcije protv Sjeverne Koreje za sada ostaju na snazi, ali kako se nada ukidanju sankcija ukoliko se ostvari napredak u odnosima dvije zemlje.

Govoreći o mirovnom sporazumu koji bi zamijenio sporazum o primirju kojim je okončan Korejski rat iz perioda 1950-53. godine i koji je još na snazi, Trump je rekao da želi da Kina učestvuje u njegovom potpisivanju.

- Mislim da bi bilo sjajno da Kina učestvuje u tome, i naravno i Južna Koreja - kazao je.

Upitan o uspostavi diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, Trump je izjavio: "Nadajmo se uskoro, ali je još prerano govoriti o tome", prenosi Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'