Kultura     | 12.06.2018. 13:33 |

'Vremeplov' u Historijskom muzeju BiH od 12. do 24. juna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Instalacija "Vremeplov" bit će od 12. do 24. juna postavka u Historijskom muzeju BiH u organizaciji Festivala Pravo ljudski, Goethe instituta i Fondacije Heinrich Boell. 

To je umjetnički odgovor na video poruku koju je grupa mladih ljudi poslala iz Sarajeva ratne 1993. godine. Uz puno crnog humora, pokušali su da pomoću vremeplova napuste opkoljeno Sarajevo i skrenu pažnju na situaciju u kojoj je tada bio glavni grad Bosne i Hercegovine.
  
Jedan od aktera videa snimljenog prije 25 godina Faruk Jerlagić započinje poruku riječima: "Danas je 11. juni 1993. godine. Rat je u mom gradu već dugo. Situacija je neizdrživa. Pokušao sam sve, da se izvučem, da se spasim, ništa mi nije uspjelo. Jedino što mi je ostalo je da snimim ovu kasetu, koju ću dati svom sinu, on svom i tako redom iz generacije u generaciju, da se prenosi ova kaseta sve do vremena kad bude izmišljen vremeplov i tada se nadam da će neko ko bude gledao, da dođe po mene da me izvuče iz ove situacije. To je jedino što mi je preostalo".

Autorica instalacije je njemačka rediteljica Clarissa Thieme (Berlin) koja je koncipirala ovaj projekat (VREMEPLOV/TIME MACHINE) u uskoj saradnji sa Udruženjem građana VIDEOARHIV/Biblioteka Hamdija Kreševljaković, u čijem posjedu je  privatna kolekcija amaterskih videa nastalih za vrijeme opsade Sarajeva (1992-1996.).

Ovaj projekat su Clarissa Thieme i Nihad Kreševljaković prezentirali kao ideju u programu Forum Expanded u okviru Belrinalea 2017., a 2018. godine, na Berlinaleu, u okviru programa Forum Expanded, film i projekat predstavljeni su kao njemačko-bosanska koprodukcija.

Sinoćnji performans te izložba u Historijskom muzeju BiH koja će biti postavljena od 12. do 24. juna organizirani su u suradnji Heinrich-Böll fondacije BiH, Goethe-Instituta BiH i Pravo Ljudski Film Festivala Sarajevo.

U video radu snimljenom prije 25 godina pojavljuju se građani i građanke Sarajeva: Faruk, Elma i Fatima Jerlagić, Hamdija, Sead i Nihad Kreševljaković i Emir Jelkić.

Suradnik na ovom filmu i projektu Nihad Kreševljaković je nakon sinoćnjeg performansa izjavio da je divno vidjeti kako je jedna stvar koja je nastala jednog divnog ljetnog dana pod opsadom postala dijelom priče koja je ove godine prikazana u okviru programa FORUM Expanded filmskog festivala Belrinale.

- S jedne strane, ovo je priča o kreativnosti koja je karakterizirala period opsade, ali u sebi sadrži i puno više od toga. Faruk i Hamdija su mi u periodu opsade razvili ljubav prema znanstvenoj fantastici kojoj do tada nisam bio pretjerano sklon, a u priči Vremeplov, ono što je bilo u ravni znanstvene fantastike, večeras se pokazalo kao stvarnost. Drugim riječima, zaista čovjek nikada ne treba gubiti nadu i treba vjerovati da sve što radimo, ako to radimo s ljubavlju, ima smisla!“

Nakon Sarajeva, film će biti prikazan u drugim evropskim gradovima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Instalacija 'Sarajevo Olympic Journey' Edine Selesković za obilježavanje 40 godina ZOI

Švicarski muzej prikazuje kontroverznu zbirku umjetnina stečenih u doba nacizma

Mehić: Muzej 'Život u Sarajevu pod opsadom' izaziva snažne emocije (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo