Bosna i Hercegovina     | 12.06.2018. 09:11 |

U RS-u 35 napada na policajce, sredstva sile upotrijebili u 5.426 slučajeva

FENA Dušica Stanojević

ZVORNIK, 12. juna (FENA) - U Zvorniku je jučer uhapšen muškarac inicijala S. J. iz tog grada zbog napada na policajca. S.J. je fizički napao policajce, koji su intervenisali nakon što je uputio prijetnje jednoj ženi.

Jedan policajac je zadobio tjelesne povrede, nakon čega mu je ukazana ljekarska pomoć u bolnici Zvornik.

Iz Policijske uprava Zvornik su osudili svaki vid nasilničkog ponašanja i napada na policijske službenike i pozvali građane da se suzdrže od ovakvog ili sličnog ponašanja.

U RS je u prošloj godini evidentirano 35 napada na policijske službenike (za pet manje nego u 2016. godini), koje je počinila 41 osoba. U ovim napadima pet policijskih službenika je teže povrijeđeno, a 25 lakše.

Razlozi i povodi napada na policijske službenike su u sedam slučajeva bili prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, šest prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja, sedam tokom lišenja slobode, dva za vrijeme legitimisanja...

Najčešće mjesto napada na policijske službenike su bili trgovi i ulice (u 60 posto slučajeva), a prema starosnoj strukturi, najbrojniji napadači su osobe starosti preko 30 godina (53,7 posto), podaci su iz izvještaja o radu MUPRS-a u 2017.

Zbog napada je slobode lišeno 35 osoba i nad njima su upotrijebljena sredstva sile, protiv 34 napadača nadležnim tužilaštvima su podneseni izvještaji, a protiv tri je izdat prekršajni nalog.

Pripadnici policije su u 2017. godini u 5.426 slučajeva upotrebili silu (u 2016. godini sila upotrebljena u 8.909 slučajeva), prema 5.436 osoba, najviše prilikom savlađivanja otpora pri lišenju slobode (3.478).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'