Svijet     | 11.06.2018. 18:03 |

DIHK - Neizvjesnost njemačkih izvoznika nakon fijaska samita G7

FENA Internet

BERLIN, 11. juna (FENA) -  Njemačka komora trgovine i indsustrije (DIHK) saopćila je u ponedjeljak da eskalirajući trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama izaziva ogromnu neizvjesnost među njemačkim izvoznicima koji su također indirektno opterećeni američkim sankcijama protiv Irana i Rusije.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se iz zajedničkog kominikea koji su dogovorili čelnici Grupe 7 (G7)  na samitu u Kanadi održanog tokom vikenda i u kome se navodi potreba za "slobodnom, poštenom i obostrano korisnom" trgovinom i značaj borbe protiv protekcionizma.

- Trgovinski spor trenutno izaziva značajnu neizvjesnost među njemačkim kompanijama koje posluju u inostranstvu - izjavio je Volker Treier, čelnik odjela za vanjsku trgovinu u DIHK-u za agenciju Reuters.

- Fijasko samita G7 pokazao je duboki politički jaz i kakve nas opasnosti mogu čekati u budućnosti - dodao je Treier.

Američke tarife na uvozni čelik i aluminij i eventualne dodatne tarife na uvozne automobile očigledno krše međunarodna pravila, tvrdi Treier.

Kao najveći evropski izvoznik u Sjedinjene Države je i milion radnih mjesta koja su ne našla u rizičnoj situaciji, Njemačka očajnički želi da izbjegne trgovinski rat EU i SAD-a.

Treier je također izjavio da su jednostrano uvedene američke sankcije Rusiji i Iranu također izvršile novi pritisak dodatno opterećujući njemačku ekonomiju.

- Zbog eksteritorijalnih posljedica američkih sankcija, brojne njemačke kompanije trenutnu umanjuju obim svojih operacija u inostranstvu i prekidaju napore na razvijanju novih poslova - tvrdi on. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo