Svijet     | 11.06.2018. 15:43 |

Ukrajina i Rusija u Berlinu pokušavaju ponovo pokrenuti pregovore

FENA Internet

BERLIN, 11. juna (FENA) - Ukrajina i Rusija u Berlinu pokušavaju da ponovo pokrenu pregovore o rješenju sukoba u istočnoj Ukrajini. Njemačka i Francuska imaju ulogu posrednika u ovom procesu.

Proruski pobunjenici žele otcjepljenje istoka zemlje od Ukrajine i u sukobu su s ukrajinskim vladinim snagama od 2014. godine.

U intervjuu za novine Bild objavljenom u ponedjeljak uoči sastanka, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako ne očekuje da će obnova pregovora biti jednostavna.

- Interesi i stavovi Ukrajine i Rusije razilaze se u brojnim poljima - kazao je.

Planirano je da u pregovorima učestvuju ministri vanjskih poslova četiri zemlje, saopćio je Maas tokom nedavne posjete Ukrajini.

- Nećemo vas ostaviti same kada je riječ o rješavanju sukoba na istoku zemlje - poručio je Maas svom ukrajinskom kolegi Pavlu Klimkinu tokom posjete Ukrajini početkom mjeseca, koja je uključivala i obilazak linija fronta.

Maas je izjavio kako se nada da će biti dogovoren datum za početak mirovnih pregovora početkom jula, uključujući i razgovore o tome treba li se poslati mirovna misija u Ukrajinu uz podršku UN-a.

Kazao je kako bi voljeo organizirati razgovore u takozvanom normandijskom formatu - koji uključuju Rusiju, Ukrajinu, Njemačku i Francusku  - u cilju provedbe sporazuma postignutog u bjeloruskoj prijestonici Minsku, prije ljetnje pauze njemačkog parlamenta koja počinje 6. jula.

Mirovni proces iz Minska je blokiran, a ministri vanjskih poslova četiri zemlje sastali su se posljednji put u februaru prošle godine kako bi razgovarali o rješenju ukrajinskog sukoba, prenosi dpa.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!