Bosna i Hercegovina     | 10.06.2018. 16:01 |

Regionalno takmičenje - Nagrada za 'Najbolji timski rad' OŠ 'Aleksa Šantić'

FENA Jasmina Čusto

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva Adnan Dervišević i Iman Suljić su s projektom pod nazivom „Radio enkripcija“ osvojili nagradu za „Najbolji timski rad" na prvom Regionalnom takmičenju u kodiranju na micro:bit računarima za zemlje zapadnog Balkana (First Regional micro:bit coding competition in the Western Balkan).

Takmičenje je održano na 5. po redu međunarodnoj konferenciji i sajmu “Nove tehnologije u obrazovanju” u Beogradu 8. i 9. juna, u organizaciji British Councila.

Bosnu i Hercegovinu su osim učenika OŠ "Aleksa Šantić" u Beogradu predstavljali i učenici Osnovna škola „9. maj“ iz Pazarića, Selman Fejzić i Amer Bečarević. 

U Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedodiji i Srbiji organizovana su državna  takmičenja na kojima su izabrana po dva projekta koja će predstavljati svoju zemlju na tom regionalnom takmičenju.

British Council pokrenuo je program “Škole za 21. vijek” koji je posvećen razvijanju ključnih kompetencija kod mladih putem programiranja, u cilju pripremanja mladih za budućnost.

Program je pokrenut, u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i drugim relevantnim ministarstvima u regionu. 

Tim programom su obuhvaćene osnovne škole s područja zapadnog Balkana, a namjenjen je za učenike uzrasta od 10 do 14 godina.

 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo