Regija     | 09.06.2018. 19:22 |

Povorka ponosa u Zagrebu prošla bez incidenata, završila koncertom

FENA Agencije

ZAGREB, 9. lipnja (FENA) - Sedamnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. održana pod sloganom "Da nam živi, živi rod!" u subotu popodne u Zagrebu, okupila je, prema riječima organizatora, više od 10.000 sudionika i prošla je bez ikakvih incidenata.

"Pozdravljam sve nas kojima je dosta da nam govore 'tako vam je to u braku', sve nevidljive žene, sve nas kojima je dosta da se na karnevalima pale slikovnice i sve nas kojima je dosta da se gay osobe poistovjećuju s pedofilima; (pozdravljam sve nas) kojima je dosta prikrivanja svog života i ljubavi, koji ne želimo više trpjeti da nam se govori kako se trebamo osjećati, kako da se rodno izražavamo i koga da volimo ili tko čini naše obitelji i sve nas kojima je dosta da nam vire u gaće", riječi su kojima su organizatori pozdravili pristigle sudionike povorke na Ribnjaku, gdje je koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor" završeno ovogodišnje okupljanje. 

Ponovili su da se ovogodišnja Povorka ponosa ponovno održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti.

Stoga traže omogućavanje slobodnog donošenja odluke o rađanju, da se 'prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena' i da se kroz novi obiteljski zakon 'prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod'.

Traže i da se 'svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda'.

Sudionici su se na Ribnjaku nastavili zabavljati uz glazbu, a u  parku su postavljeni štandovi s jelom i pićem te raznim suvenirima.

Povorku su, dok je prolazila zagrebačkim centrom, gledali sa strane znatiželjni građani, a osiguravali su je brojni policajci i specijalci. U policiji kažu da nije bilo nikakvih postupanja, prenosi Hina.

Povorku je došla podržati i nekolicina hrvatskih političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić, Goran Beus Richemberg, Aleksandra Kolarić, Bojan Glavašević, Anka Mrak Taritaš, Zoran Pusić, Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Tomislav Saucha, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

Sudionici su nosili transparente s porukama, među kojima 'Zajedno u kvirstvu', 'Mizoginija ubija', 'Ljubav ne pita što ti je ispod haljine/hlača', 'Psi laju, prajdovi prolaze', 'Bolje gej slikovnica nego ustaška šahovnica', 'Privatno je političko'.

Okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) nakon čega je povorka preko ulica i trgova u centru grada stigla na Ribnjaku gdje je događaj završen javnim skupom i koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor".

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Objavljen roman Thomasa Manna "Buddenbrookovi"

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom