Bosna i Hercegovina     | 09.06.2018. 11:26 |

Otvaranjem Doma oslobodilaca obilježena 26. godišnjica Bitke na Žuči

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Povodom Dana odbrane općine Novi Grad i 26. godišnjice pobjede boraca Armije RBiH na Žuči sinoć je upriličena centralna manifestacija i otvaranje Doma oslobodilaca, koji predstavlja ulaznu kapiju za budući memorijalni kompleks.

Memorijalni kompleks bit će izgrađen na platou Golog Brda, lokalitetu gdje su tokom agresije na našu državu vođene žestoke borbe za odbranu grada Sarajeva i BiH.

Otvaranju Doma oslobodilaca prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, kao i brojni građani, te ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Na centralnoj manifestaciji uručena su općinska priznanja "Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo".

Pojedinačna "Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo" uručena je ratnom komandantu Druge viteške brigade Esadu Pelki - Brzom, dobitniku najvišeg vojnog odlikovanja "Zlatni ljiljan" i drugih brojnih priznanja, dok je kolektivna dodijeljena Službi bezbjednosti Općine Novi Grad Sarajevo.

"Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo" posthumno je dodijeljena ratnom heroju Safetu Isoviću, zamjeniku komandanta Druge viteške brigade, dobitniku najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Branioci Sarajeva oslobodili su, 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč, vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da se Sarajevo podijeli na dva dijela. U borbi su učestovale jedinice Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine (Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uz zajednički iftar za 3.000 postača na Žuči otvoren Dom oslobodilaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana