Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 16:46 |

Elementi sigurnosne politike u fokusu OSCE-ove ljetne škole

FENA Saopćenje

KONJIC, 8. juna (FENA) - OSCE-ova četvrta ljetna škola pod nazivom „Mladi i sigurnost“, koja je počela u Banjoj Luci, a nastavljena u Sarajevu, završena je danas u Konjicu.

Ljetna škola, koju organizira Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Interresornom radnom grupom Vijeća ministara BiH za praćenje provedbe Sigurnosne politike BiH, okupila je oko 20 studenata prava, političkih nauka i sigurnosti univerziteta iz Sarajeva, Mostara, Bihaća, Tuzle i Zenice, a održana je od 4. do 8. juna.

Tokom petodnevnog programa, studenti su slušali predavanja istaknutih stručnjaka iz oblasti sigurnosti, te posjetili relevantne državne institucije, kao i sigurnosne i policijske agencije.

Glavni cilj ljetne škole jeste upoznavanje mladih o elementima sigurnosne politike, te o reformi sektora sigurnosti.

Osim toga, škola studentima služi kao forum za razgovor o širokom spektru pitanja od značaja za sigurnost i sigurnosnu politiku.

- Zasnovana na iskustvima i uspješnim rezultatima postignutim u protekle tri godine, ovogodišnja ljetna škola omogućit će studentima da sagledaju izazove u oblasti sigurnosne politike sa kojima se suočava BiH, te da se upoznaju sa dobrim upravljanjem u oblasti sigurnosti - istakao je Alexander Chuplygin, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH.

Dodao je da ta škola, također, predstavlja platformu koja mladima širom zemlje daje priliku da se čuje njihov glas i izraze svoja mišljenja o razmatranim pitanjima.

Tokom posjete Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, studenti su imali priliku da se upoznaju s radom Ministarstva, a posebna pažnja posvećena je upotrebi društvenih mreža.

Načelnik Uprave za policijsku obuku pri MUP-u RS Mile Šikman izjavio je da mladi sve više koriste internet i društvene mreže u svakodnevnom životu, te da je njihovo korišćenje povezano i s određenim rizicima i opasnostima.

- Zbog toga je jako važno da se mladi ljudi upoznaju sa ovim opasnostima, kako bi ih mogli pravovremeno prepoznati i reagovati na iste - kazao je.

Studentica druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Lejla Karić naglasila je kako je posjetama sigurnosnim institucijama u BiH, ljetna škola OSCE-a omogućila uvid u cjelokupni sigurnosni sistem u BiH, rad sigurnosnih institucija i nadzor nad tim radom.

- Ono što ovu školu čini veoma pozitivnom, osim prilike da steknemo nova znanja, je i prilika za upoznavanje i uvezivanje između studenata različitih univerziteta i iz različitih sredina u BiH, što će nam biti korisno tokom studiranja, pa čak i u budućem profesionalnom radu - dodala je Karić, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'