Kultura     | 08.06.2018. 16:30 |

Znanstvena konferencija 'Identiteti-kulture-jezici' održana u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. lipnja (FENA) - Peta po redu međunarodna znanstvena konferencija "Identiteti-kulture-jezici", čija je ovogodišnja tema "QUO VADIS HOMO - multidisciplinarni pristupi suvremenom čovjeku", održana je u petak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Filozofskog fakulteta Ivica Musić istaknuo je kako na Fakultetu djeluje velik broj znanstvenika, posebice mlađih, koji imaju potencijala za istraživanje i publiciranje svojih znanstvenih radova, ne samo na regionalnoj nego i na međunarodnoj razini te objasnio kako se konačno zbog toga profilirala konferencija koja petu godinu zaredom održava kontinuitet i daje dobre rezultate.

"Ona je međunarodnog karaktera, a njezini su plodovi objavljeni prilozi u godišnjaku koji prolazi suvremeni recenzentski postupak što je omogućilo da taj godišnjak uđe u određene baze podataka", rekao je dekan Musić.

Prodekan za znanost Filozofskog fakulteta Mate Buntić kazao je kako je sama tema konferencije izazovna u vremenu tehničkog, znanstvenog i tehnološkog napretka.

Uvodno predavanje na konferencije održao je Ivica Šola na temu "Levinasova filozofska paradigma ili može li milosrdni Samaritanac nadvladati naslijeđe Apolona, Prometeja i Narcisa".

"Iz rukava sam izvukao francuskog filozofa Emmanula Levinasa koji je upravo u svom filozofskom opusu ustao protiv dva temelja zapadne kulture, a to je autonomija subjekta i sloboda utemeljena ne na razumu. Levinasova teza je da je heteronomija ispred autonomije jer polazeći od ideje stvorenosti čovjeku prethodi drugi", rekao je Šola.

Konferenciju organiziraju Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Institut za društvene znanosti Ivo Pilar, Područni centar Osijek, priopćio je Ured za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta