Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 15:17 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Federalna vlada utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima kojim su njegove odredbe usklađene s presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovim izmjenama omogućeno je polaganje notarskog ispita svim osobama koje su nakon položenog pravosudnog ispita radile najmanje pet godina na pravnim poslovima, a ne samo notarskim pomoćnicima koji su proveli tri godine na radu kao notarski pomoćnici, kao što je do sada bio slučaj.

Time je ispravljena ova odredba, koja je, kako je navedeno u obrazloženju, značila nejednakost pred zakonom i diskriminaciju unutar Federacije BiH svih drugih osoba, da po bilo kojem osnovu i pod jednakim uslovima mogu obavijati službu notara i uživati osnovne slobode.

Izmjenama člana 27. je predviđeno da vlada kantona, na prijedlog rukovodioca kantonalnog organa uprave nadležnog za poslove pravosuđa i uprave, uz prethodno obavljene konsultacije s Notarskom komorom FBiH, određuje broj potrebnih notara za područje kantona, kao i njihovo službeno sjedište koje će biti općina ili grad koje odredi vlada kantona. U svakom službenom sjedištu bit će imenovan najmanje jedan notar.

Kriteriji na osnovu kojih se utvrđuje potreban broj notara u određenom službenom sjedištu su broj stanovnika, intenzitet privrednog poslovanja, kao i godišnji broj poslova koje notari obavljaju na tom području.

Dosadašnjim odredbama bilo je propisano u pravilu jedno notarsko mjesto na 20.000 stanovnika, odnosno, da dvije ili tri općine koje imaju manji broj stanovnika od ovog broja mogu imati jednog notara, čime je, kako je navedeno u neravnopravan i diskriminirajući položaj stavljena advokatska u odnosu na notarsku djelatnost, koja prema zakonu također ima zadatak osiguravanja pružanja stručne pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava, obaveza i pravnih interesa, a koja nema takvih ograničavajućih propisa u svojoj organizaciji.

Ustavni sud Federacije BiH je stajališta da utvrđivanje broja notara u kantonu u uslovima tržišnog privređivanja ne promovira konkurenciju, kvalitet rada i cijenu pružanja usluga.

Također, izmjenama člana 73. ovog zakona propisani su pravni poslovi koji za svoju pravnu valjanost zahtijevaju notarsku obradu, a novim članom 73a. potvrđivanje isprava za koje nije obavezna notarska obrada (solemnizacija).

Ustavni sud Federacije BiH je mišljenja da je opće pravilo koje je utvrđeno u jurisprudenciji (načinu sudskog rješavanja sporova) Evropskog suda za ljudska prava da zakoni moraju biti predvidivi, dostupni i jasni, jer samo takav zakon omogućava građanima da prilagode svoje ponašanje i ostvaruju svoja prava i vrše svoje obaveze u skladu sa zakonom, a što nije slučaj s tekstom postojeće zakonske odredbe.

U odnosu na dosadašnje odredbe koje su propisivale obaveznu notarsku obradu isprava u svim segmentima, Ustavni sud je stava da je ona diskriminatorna i na štetu drugih osoba - diplomiranih pravnika s položenim pravosudnim, magistarskim ispitom ili doktoratom.

 

POMOĆ BUDŽETIMA KANTONA 6.000.000 KM, A GRADOVIMA I OPĆINAMA 12.000.000 KM

 

Federalna vlada donijela je Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu Federalnom ministarstvu finansija  s pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine kantoni“ u iznosu od 6.000.000 KM, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima sedam kantona, Bosansko-podrinjskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

Korisnici sredstava su zaduženi da ih troše u skladu s principima restriktivne budžetske politike koju provodi Vlada Federacije BiH, a koja se, između ostalog, odnosi na ograničenje rasta troškova plaća naknada za zaposlene, te smanjenje ukupne javne potrošnje.

Kriteriji za dodjelu su broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, a u izračunu koeficijenata doznačavanja korišteni su podaci Federalnog zavoda za statistiku preuzeti prilikom izrade Uputstva o određivanju učešća kantona, jedinica lokalne samouprave i nadležnih kantonalnih ustanova za ceste u prihodima od indirektnih poreza i načinu raspoređivanja tih prihoda za 2018. godinu.

Drugom Odlukom su raspodijeljena sredstava za 57 gradova i općina u iznosu od 12.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći, te finansiranje projekata od značaja za njihov razvoj.

I prema ovoj odluci kriteriji za dodjelu su bili broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

 

SAGLASNOST NA PRAVILNIK O NAKNADI POGREBNIH TROŠKOVA U SLUČAJU SMRTI KORISNIKA PENZIJE

 

Federalna vlada dala je saglasnost na Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije koji je 27.2.2018. godine donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Ovim pravilnikom uređuje se ostvarivanje prava na naknadu, i to ko je umrli korisnik penzije po osnovu čije smrti se može ostvariti naknada, slučajevi u kojima se ostvaruje pravo na naknadu, visina naknade, krug osoba koje mogu ostvariti pravo na naknadu, koji se troškovi smatraju pogrebnim troškovima na osnovu kojih se ostvaruje naknada, rokovi i pokretanje postupka za naknadu troškova, zahtjev za naknadu i dokumentacija koju treba priložiti, postupanje po zahtjevu i stupanje na snagu ovog pravilnika.

 

ODOBRENO 300.491,22 KM ZA PENZIONISANJE 15 RADNIKA "AGROKOMERCA"

 

Vlada Federacije BiH danas je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila raspodjelu dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH.

Odobreni iznos od 300.491,22 KM namijenjen je za uplatu doprinosa za 15 radnika „Agrokomerca“ d.d. Velika Kladuša koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

 

SAGLASNOST NA ANEKS UGOVORA O KONCESIJI ZA CRPLJENJE MINERALNE VODE NA CRNOM VRHU

 

Vlada FBiH dala je saglasnost Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za potpisivanje Aneksa 3. Ugovora o koncesiji crpljenje mineralne vode na lokalitetu Crni vrh, izvorište Kiseljak, općina Tešanj, čiji korisnik je „Oaza“ d.o.o. Tešanj.

Godišnja tekuća koncesiona naknada za crpljenje mineralne vode bit će računata prema formuli TKN = količina crpljene vode (litara/godišnje) x 0,009 KM i ne može biti manja od 1,5 posto projektovanog godišnjeg prihoda u smislu Pravila o utvrđivanju naknada za koncesije, odnosno ne može biti manja od 15.610,20 KM za crpljenje mineralne vode iz postojećih objekata i uređaja i 190.080 KM za crpljenje mineralne vode iz buduće eksplotacione bušotine i objekata.

 

USVOJENE SMJERNICE EKONOMSKE I FISKALNE POLITIKE FEDERACIJE BiH ZA PERIOD 2019-2021. GODINA

           

Federalna vlada utvrdila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije Bosne i Hercegovine za period 2019-2021. godina koje će biti objavljene na web stranici Federalnog ministarstva financija.

Bosna i Hercegovina je u 2017. godini, prema preliminarnim procjenama, ostvarila ekonomski rast na razini prošlogodišnjeg (nominalni rast 3,1 posto, a realni 3 posto u 2017. u odnosu na 2016. godinu), a najznačajniji doprinos tome je ostvaren u domeni privatne potrošnje. U 2018. godini se očekuje dodatno jačanje ekonomskog rasta u zemlji, te bi stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda mogla iznositi 3,2 posto, s ključnim osloncem u povećanju domaće tražnje, dok se u razdoblju od 2019. do 2021. godine očekuje nastavak rasta po prosječnoj stopi od 3,6 posto.

BDP Federacije BiH u 2017. godini je dostigao rast od 3,1 posto i prema preliminarnim procjenama iznosi 20,1 milijardi KM, što predstavlja porast za više od milijardu KM u odnosu na prethodnu godinu. Projekcije rasta u Federaciji BiH imaju uporište u očekivanom nastavku trenda pozitivnih kretanja u svijetu i neposrednom okruženju, te internim dinamikama u smislu provođenja strukturnih reformi. Domaća tražnja bi, kroz privatnu potrošnju i investicije, trebala biti glavni pokretač ekonomskog rasta.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova, praćeno povećanjem broja zaposlenih i prihoda od izvoza, trebalo bi rezultirati povećanjem raspoloživog dohotka, odnosno povećanjem privatne potrošnje. Tako se u 2018. godini u Federaciji BiH očekuje realni rast po stopi od 3,2 posto, u 2019. godini od 3,3 procenta, u 2020. godini 3,5, te u 2021. godini rast po stopi od 3,8 posto.

Fiskalnu i poreznu politiku u 2018. godini i u narednom razdoblju karakterizira nastavak provođenja mjera Reformske agende i preuzetih obveza iz Pisma namjere s MMF-om, s fokusom na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja kroz smanjenje cijene rada, rasterećenje gospodarstva kroz restrukturiranje poreznog sustava, smanjenje poreznog duga, povećanje discipline poreznih obveznika, kreiranje stabilnog poreznog sustava koji ima za cilj povećanje direktnih investicija, te približavanje istog standardima Europske unije.

Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za razdoblje 2019-2021. godina usmjerene su na nastavak fiskalne konsolidacije i politike smanjenja/ograničavanja javne potrošnje na svim razinama vlasti u Federaciji BiH s ciljem smanjenja udjela ukupne javne potrošnje u BDP-u, smanjenja unutarnjeg i vanjskog duga, te reduciranja fiskalnog deficita u proračunima svih razina vlasti. Izuzev ovoga, provedbom politika upravljanja javnim rashodima nastojat će biti osigurana fiskalna održivost, te poboljšana perspektiva životnog standarda.

Očekuje se da će poduzimanje mjera i aktivnosti sa ovim ciljevima utjecati na stabilizaciju sustava javnih financija u Federaciji BiH u narednom srednjoročnom razdoblju.

 

PRIHVAĆENA INFORMACIJA O KONTROLI BORAČKIH PRAVA ZA PRVI KVARTAL 2018.

 

Federalna vlada prihvatila je informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za period 1. januar - 31. mart 2018. godine koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu i bit će objavljena na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Revizorski timovi su u prvom kvartalu 2018. godine okončali postupak kontrole u ukupno 779 predmeta, od čega 68 predmeta korisnika prava na ličnu invalidninu, 351 korisnika prava na porodičnu invalidninu i 273 predmeta korisnika koji su ostvarili pravo na penziju pod povoljnijim uvjetima. Od toga 87 su predmeti korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu dodjeljenog najvišeg ratnog priznanja ili odlikovanja. U svih 779 predmeta postupak kontrole okončan je nalogom za izdavanje uvjerenja na Obrascu FMB 1.

Inače, od početka primjene Zakona o reviziji do 31.3.2018. godine postupak kontrole je okončan u 138.865 predmeta korisnika nekog od prava ostvarenog na osnovu propisa koji podliježu reviziji, a još 2.190 je ostalo za pregled.

Također, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata data je saglasnost na izmjene Dinamičkog plana realizacije Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite za period maj-decembar 2018. godine.

 

USVOJENA INFORMACIJA O BRUCELOZI GOVEDA, OVACA I KOZA

 

Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o epizootiološkoj situaciji u pogledu bruceloze goveda, ovaca i koza u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj je navedeno da je jedan od osnovnih problema to što osigurani broj doza vakcine protiv bruceloze zadovoljava samo 50 posto stvarnih potreba, a obavezu nabavke je preuzeo Ured za veterinarstvo BiH.

Za prvih pet mjeseci ove godine, zabilježen je veći broj slučajeva obolijevanja životinja od bruceloze i to 542 slučaja kod ovaca i koza i deset kod goveda, od čega, najviše na području Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je zadužena da donese poseban program inspekcijskih aktivnosti federalnih i kantonalnih veterinarskih inspekcija s ciljem poboljšanja epizootiološke situacije u Federaciji BiH.

Kantonalnim, gradskim i općinskim organima uprave je preporučeno da odrede mjesta i osiguraju sredstva za izgradnju stočnog groblja, te stvore preduslove za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja i drugog animalnog otpada.

Vlada Federacije BiH će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za pokretanje postupka dodjele koncesije za uklanjanje animalnog otpada u skladu s propisima Bosne i Hercegovine koji su usklađeni s direktivama EU iz ove oblasti.

Dat će i odobrenje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za proširenje sistematizacije i povećanja broja veterinarskih inspektora za prijem dodatnih deset inspektora.

Kantonalnim vladama je preporučeno da, s ciljem poboljšanja rada kantonalne veterinarske inspekcije, osiguraju uslove za povećanje broja uposlenih kantonalnih veterinarskih inspektora.

 

IZVJEŠTAJ O RADOVIMA NA OSPOSOBLJAVANJU VETERINARSKOG INSTITUTA

 

Federalna vlada primila je na znanje izvještaj Veterinarskog fakulteta Sarajevo o djelomičnom utrošku sredstava iz Programa utroška sredstava za osposobljavanje i funkcioniranje Veterinarskog instituta i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji njenog Zaključka od 3.2.2017. godine.

Ovaj fakultet je zadužen da, nakon što bude završeno vanjsko uređenje Veterinarskog instituta, dostavi cjelovit izvještaj o utrošku ovih sredstava i o tome izvijesti Vladu FBiH.

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu je obavezan i da u roku od 45 dana od dana donošenja ovog zaključka stavi u funkciju laboratorije za zarazne bolesti životinja u novom objektu na Stupu.

 

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA

 

Vlada FBiH izjasnila se danas da nije potrebno autentično tumačenje članova 153. i 154. Zakona o službi u Vojsci Federacije BiH, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Ibrahim Imamović iz Tuzle, jer su odredbe jasne i nedvosmislene.

Razmatrana je i inicijativa za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi i njegovo financiranje iz sredstava kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i vraćanje glukagona na A listu obaveznog zdravstvenog osiguranja s bolničke liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, koju je podnijela izaslanica u Domu naroda Parlamenta FBiH Segmedina Srna Bajramović.

U izjašnjenju Vlade je, između ostalog, navedeno da se, prema informacijama dobivenim od zastupnika proizvodača Free Style Libre senzora u Bosni i Hercegovini, on još uvijek ne nalazi na bh. tržištu. Obzirom na veliku potražnju za ovim medicinskim sredstvom u zemljama Europske unije, proizvodač planira do kraja godine plasirati ovaj senzor na tržišta u Republici Sloveniji i Republici Hrvatskoj. Polovinom slijedeće godine zastupnik planira pokrenuti proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstva za tržište Bosne i Hercegovine. Postupak je potrebno pokrenuti u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima i Pravilniku o medicinskim sredstvima. Nakon provedene procedure i upisa ovog medicinskog sredstva u Registar za promet u BiH moguće je očekivati senzore i na našem tržištu.

Kada je riječ o vraćanje glukagona na A listu obaveznog zdravstvenog osiguranja, u izjašnjenju je navedeno da je Federalna vlada, sukladno svojim ovlastima iz članka 5. Zakona o lijekovima, a na prijedlog federalnog ministra zdravstva, donijela Odluku o izmjeni i dopuni odluke o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH, u okviru koje je uvrstila lijek glukagon, otopinu za injekcije u jačini od jednog miligrama koji se koristi kod teške hipoglikemije prouzrokovane inzulinom.

Federalna bolnička lista lijekova i njen sadržaj je obvezujući za sve kantone. Prilikom sačinjavanja i usvajanja bolničke liste lijekova kantona potrebno je poštovati odredbe navedene u članku 8. stavak 2. Zakona o lijekovima, kao i u članku 6. stavak 2. Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade listi lijekova u FBiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova s listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvodača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ocijenila je pozitivno izvještaj o realizaciji Okvirne strategije za provedbu Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) u Bosni i Hercegovini 2015-2018. za prošlu godinu i uputila ga Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na privremeno korištenje dat je objekat u Sarajevu u ulici Tahtali sokak broj 17, bez naknade, Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za potrebe smještaja Centra za zaštitu od zračenja. Objekat je dat na korištenje do konačnog rješavanja statusa ove imovine, a najduže na period do pet godina.

Prihvaćene su informacije o provođenju mjera i načela na osnovu preporuka Komiteta eksperata na Drugi izvještaj BiH o primjeni Povelje za regionalne ili manjinske jezike u BiH koje će biti dostavljene Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Vlada FBiH danas je donijela Odluku da Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH raspiše javni poziv za kupovinu zgrade površine 24.000 m² u vrijednosti do 60 miliona KM, za smještaj federalnih organa u Sarajevu.  

 

KADROVSKE ODLUKE I RJEŠENJA           

 

Za punomoćnike koji će je zastupati na skupštinama privrednih društava Federalna vlada danas je ovlastila Nusretu Čerkez (Union banka d.d. Sarajevo) i Jasminu Pašić (JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar).

Za članove Komisije za pregled, procjenu i prodaju nakita od plemenitog metala koji je oduzela Porezna uprava Federacije BiH, Vlada FBiH danas je imenovala Behudina Mašovića za predsjednika, a Marinu Živadinović i Irmu Borovac za članove.

Danas je izmjenom Rješenja o imenovanju predstavnika Vlade FBiH u Komisiju za tumačenje i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH, u ovo tijelo imenovana Amila Gajević.

Vlada FBiH danas je imenovala interresornu i intersektorsku Radnu grupu za izradu novog strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH u sastavu Nadija Bandić, Adela Kulukčija, Goran Milić, Dženita Hukić, Adnana Maksumić-Dizdarević, Aida Filipović-Hadžiomeragić, Miroslav Jurešić, Emina Zuko, Esma Palić i Suvada Đurđević.

Data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru Union banke d.d. Sarajevo za imenovanje Edina Mujagića za člana Uprave za rizike ove banke, na mandatni period na koji je imenovana Uprava Union banke d.d. Sarajevo, odnosno do 31.3.2019. godine, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!