Kultura     | 07.06.2018. 12:59 |

Najmlađim gledaocima Pozorišta mladih Sarajevo za kraj sezone na poklon knjige

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Pozorište mladih Sarajevo uspješnu sezonu koja je iza te teatarske kuće zatvorilo je na neuobičajen način.

Tako je danas na Maloj sceni Pozorišta upriličena press konferencija kojoj su uz predstavnike medija prisustvovali i mališani iz sarajevskih vrtića. Oni su na dar dobili tri knjige iz novopokrenute edicije ilustrovanih knjiga za djecu.

Knjige su rađene po motivima najuspješnijih dječijih predstava "Mali princ", "Čarobna lampa" i reizdanje "Čarobnjak iz Oza".

Ove ilustrovane knjige u saradnji sa Grafikom "Šaran" i najvećim distributerom dječijih izdanja "Tropikom", biće dostupne na svim prodajnim mjestima dječije literature.

Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta istakla je da je kraju privedena uspješna sezona u okviru koje su, između ostalog, imali sedam premijera, tri izložbe, a realizovana je i predstava na engleskom jeziku …  

- Uspjeli smo da pokažemo da edukacija, umjetnost i kultura zaista ne trebaju da poznaju granice i uspjeli smo da sva ograničenja - jezička, kulturološka nekako izbrišemo - kazala je ona.

Panjeta je istakla rad na projektu "Kultura pripada meni" u okviru kojeg će se raditi na prilagođavanju i rekonstrukciji kompletnog pozorišta kako bi bilo dostupnije i za osobe s posebnim potrebama.

Glumac Damir Kustura, govoreći o ediciji koja je predstavljena, naveo je da se na ovaj način djeca vraćaju čitanju.

Dramarturg Segor Hadžagić istakao je da je ova edicija jako važna jer ima edukativnu i marketinšku funkciju, te se na taj način stvara i nova pozorišna publika.

On je također ocijenio da spomenuta edicija ima i ulogu kulturnog pamćenja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zijah Sokolović u četvrtak u Pozorištu mladih Sarajevo sa predstavom 'Lijevo desno glumac'

Predstavom 'Mali Agaton' otvoren 'Juventafest' u Pozorištu mladih Sarajevo

Premijera 'Princeza na zrnu graška' 12. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu