Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 16:01 |

Potreba sistemske promjene svijesti na suzbijanju korupcije

FENA Saopćenje

ZENICA, 6. juna (FENA) - U sklopu vanbudžetskog projekta koji finansira Republika Italija u okviru njenog predsjedavanja OSCE-om tokom 2018. godine, Misija OSCE-a u BiH i Ambasada Italije u BiH organizovali su završnu konferenciju pod nazivom “Uloga parlamenata i tijela vlasti u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini”, na kojoj su učestvovali predstavnici parlamentarnih tijela i komisija, predstavnici izvršne vlasti na svim nivoima, predvođeni Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije  BiH (APIK). 

Nakon uvodnih obraćanja organizatora, realizovane su tri tematske radne sesije sa osvrtom na  zaključke i preporuke sa prethodnih pet radionica ali i razmjenu stečenih iskustava, kao i specifičnih stručnih znanja iz regiona i Evrope u borbi protiv korupcije pri čemu je posebno naglašeno iskustvo Državnog tijela za borbu protiv korupcije u Italiji (ANAC).

Rezultate rada Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za borbu protiv korupcije učesnicima konferencije predstavio je premijer ZDK Miralem Galijašević, koji je posebno naglasio činjenicu da je borba protiv korupcije, jedan od programskih prioriteta rada Vlade koja je u tom smislu kapacitirala Tim Vlade za borbu protiv korupcije te osigurala potrebnu podršku u njegovom daljnjem radu.

U završnom dijelu konferencije usvojeni su i zaključci sa preporukama za sve nivoe zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, pri čemu je posebno naglašena potreba sistemske promjene svijesti na suzbijanju korupcije, odnosno podizanja nivoa opće društvene percepcije o postojanju korupcije kao društveno neprihvatljivog ponašanja, te da se u tom pravcu preduzmu sve aktivnosti koje bi u konačnici predstavljale prelazak sa riječi na djela, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo