Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 14:38 |

Potaknuti dalju suradnju i koordinaciju između lokalnih samouprava

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Lokalne zajednice u svim dijelovima BiH imaju slične probleme. Pristup rješavanju može biti različit, ali generalno rješenje je pronaći način za bolje upravljanje ekonomskim razvojem, kao i bolja raspodjela novca u cilju unaprjeđenja učinkovitosti rada.  

Nalazi su to iz izvještaja grupe eksperata okupljenih u Zajedničku komisiju za lokalne vlasti koji su obišli BiH i razgovarali sa predstavnicima lokalnih nivoa vlasti, civilnog društva i drugim akterima da bi utvrdili sistemske probleme koji ometaju rad lokalnih vlasti. 

Član Zajedničke komisije Mladen Milanović u današnjoj izjavi novinarima u Sarajevu kazao je da je primijećen problem finansiranja općina od viših nivoa (iz indirektnih poreza).

- Smatramo da taj sistem mora da se promijeni, da bude više stimulativan. Ta sredstva (po svojoj suštini) treba da budu razvojnog, a ne samo potrošnog karaktera - naglasio je.

Spomenuo je i pitanje pružanja zajedničkih usluga odnosno pronalazak institucionalnog oblika kako se usluge mogu pružati za više općina odjednom. Za tu komisiju značajno je i pitanje podjele i preklapanja nadležnosti između raznih nivoa, a predlažu da to (između ostalog) bude riješeno osnivanjem različitih funkcionalnih agencija.           

- Funkcionalne agencije su oblik organiziranja općina (ili kantona) čak i drugih aktera (kao što su donatori, privatni investitori) oko zajedničkih projekata koji mogu da objedine interese različitih zajednica -  naglasio je.   

Šef Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Lars Gunnar Wigemark istaknuo je važnost razmatranje načina za bolju raspodjelu novca u cilju unaprjeđenja učinkovitosti.  

Ukazao je i da su načelnici i gradonačelnici u raznim dijelovima ove države (bez obzira na stepen razvoja lokalne zajednice) suglasni da lokalne zajednice uplaćuju mnogo više novca u sistem nego što im se to iz sistema vraća.   

- To utječe ne samo na kvantitetu nego prvenstveno na kvalitetu usluga  i to one esencijalne oblasti (zdravstvo, obrazovanje, lokalnu infrastrukturu) - naglasio je.

Podsjeća i da je glavna ideja Inicijative potaknuti dalju suradnju i koordinacija između lokalnih samouprava, a takvim pristupom moguće je ostvariti uštede što, kako je kazao, neki od njih već i rade.      

Ambasadorica Švicarske u BiH Andreea Rauber Saxer ističe da su općine važne jer pružaju usluge građanima a ako neka od tih usluga nije dobra njihova je to odgovornost.

- Ako za građane želimo bolje usluge, potrebno je napraviti promjene u samim općinama (procijeniti kvalitetu usluga, smanjiti stepen korupcije i pospješiti suradnju među općinama). Međutim, potrebne su i daljnje reforme, izvršiti fiskalnu decentralizaciju (spustiti više novca s viših nivoa vlasti ka nižim), jasnu podjelu nadležnosti. Da bi se to postiglo općine moraju djelovati zajedno i govoriti jednim glasom, a način da se to postigne je savez općina i gradova - smatra ona.  

Na važnost lokalnih zajednica ali i ekonomske razlike među njima ukazao je i federalni premijer Fadil Novalić te istaknuo važnost načina kako servisiraju građane.

- Velika je razlika između lokalnih zajednica, a ovaj projekt ima tu dimenziju da se ujednači kvaliteta usluga i približi građanima tamo gdje to nije slučaj - naglasio je.

Inicijativa za lokalne vlasti pokrenuta je u oktobru 2017. godine s ciljem utvrđivanja zajedničkih izazova u djelovanju lokalnih vlasti koji sprječavaju učinkovito pružanje usluga građanima. Inicijativu podržavaju Evropska unija, Ambasada Švicarske i USAID.    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo