Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 14:44 |

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Češke Republike posjetilo MO BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Sead Jusić sa suradnicima sastao se danas s izaslanstvom Odbora za vanjske poslove Češke Republike koje je predvodio predsjedavajući Odbora Ljubomir Zaorálek.

Jusić je upoznao izaslanstvo Češke Republike o važnim aktivnostima Ministarstva obrane BiH, koje se prvenstveno odnose na proces euroatlantskih integracija.

- Na tom putu Ministarstvo obrane BiH kontinuirano radi na ispunjenju talinskog uvjeta u cilju što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), a čijim će se aktiviranjem započeti implementacija dokumenta "Pregled obrane“ - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Također, zamjenik Jusić istaknuo je važne zadaće Oružanih snaga BiH, kao što su sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama potpore miru, humanitarno deminiranje i pomoć civilnim strukturama u slučajevima prirodnih katastrofa.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Češke Republike Ljubomir Zaorálek zahvalio je zamjeniku ministra obrane Jusiću na informacijama, te konstatirao da su aktivnosti BiH na putu ka euroatlantskim integracijama opravdane, jer po uzoru na Češku Republiku može se reći da one donose stabilnost i sigurnost, ekonomski rast, te da na tom putu Češka Republika daje punu potporu BiH.

Tijekom sastanaka istaknuta je i dobra bilateralno-vojna suradnja između ove dvije zemlje, a razgovarano je i o mogućnostima njenog proširenja – navodi se u saopćenju.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'