Ekonomija     | 06.06.2018. 13:21 |

Nastavak podrške EBRD-a poslovanju Addiko banke u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Evropska banka za obnovu i razvoj i Addiko Bank ad Banja Luka potpisali su Sporazum o saradnji, čime je uspostavljen fond za izdavanje garancija u iznosu od pet miliona eura.

Ovim sporazumom je data dodatna podrška u poslovanju banke u segmentu bankarskih garancija i dokumentarnih akreditiva, saopćeno je iz Addiko Bank.

Šef EBRD ureda za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown je rekao da će osnaženjem saradnje sa Addiko Bank Banja Luka moći podržati razvoj dokumentarnog poslovanja u Bosni i Hercegovini i dati doprinos ekspanziji razmjene robe i prekograničnih ekonomskih integracija u regionu, što je jedan od strateških prioriteta EBRD-a u regionu zapadnog Balkana.

Član Uprave Addiko Bank ad Banja Luka Boštjan Pečenko ističe da će aranžman s EBRD-om dodatno unaprijediti  ponudu Addiko Bank u segmentu dokumentarnog poslovanja, te omogućiti klijentima kvalitetniju saradnju s poslovnim partnerima.

- Zahvaljujući aranžmanu, mreža zemalja i banaka s kojima možemo podržati saradnju značajno je proširena, jer je više od 800 potvrđenih banaka u svijetu koje su korisnici usluga EBRD-a. Mala i srednja preduzeća veoma su bitan segment našeg poslovanja sa pravnim licima, te smo potpisivanjem ovog ugovora, napravili još jedan značajan korak na unapređenju naše ponude - istakao je Pečenko.

Addiko Bank ad Banja Luka i EBRD su početkom februara potpisali ugovor o kreditiranju, sa ciljem stimulacije rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća na lokalnom tržištu. Addiko Holding Beč je nedavno, uime Addiko grupacije, potpisao s EBRD-om sporazum o saradnji kojim su poslovi dokumentarnog poslovanja u potpunosti podržani od  EBRD-a. 


(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom