Svijet     | 06.06.2018. 09:32 |

Samit Trumpa i Kima bit će održan na singapurskom otoku Sentosa

FENA Internet

WASHINGTON, 6. juna (FENA) - Samit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika  Kim Jong Una bit će održan na singapurskom južnom otoku Sentosa, saopćila je u utorak Bijela kuća, dok se ubrzavaju pripreme za istorijski sastanak koji će biti održan iduće sedmice.

Glasnogovornica Bijele kuće  Sarah Sanders objavila je u postu na  Twitteru da će mjesto sastanka biti hotel Capella u Sentosi i zahvalila se Singapurcima na gostoprimstvu. Planirano je da samit počne u jutarnjim satima 12. juna.

Trump je izjavio novinarima u Ovalnom uredu da se planovi za prvi sastanak između jednog aktuelnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika "sve u svemu odvijaju veoma dobro".

- Mnogobrojne veze su stvorene, brojni pregovori su održani prije puta. Vidjet ćemo šta će se desiti. To je, međutim, veoma bitno - i to će biti bitno u narednih nekoliko dana - kazao je.

 Trump, koji nastoji da uvjeri Kima da ugasi program nuklearnih projektila koji sada prijeti Sjedinjenim Državama, izjavio je u petak da je samit koji je otkazao prethodne sedmice sada ponovo aktuelan nakon što je primio sjevernokorejsku delegaciju koja mu je predala Kimovo pismo.

Trump je izjavio prošle sedmice da očekuje eventualno "veoma pozitivan rezultat" u razgovorima sa Sjevernom Korejom, ali je odbacio velika očekivanja od susreta u Singapuru, rekavši da bi trebalo održati još nekoliko sastanaka kako bi se postigao sporazum. 

Trump je naglasio da bi jedan od rezultata samita mogao biti i zvanično okončanje Korejskog rata iz 1950-53. godine, koji je zaključen primirjem a ne mirovnim sporazumom. 

Bivši američki zvaničnici i analitičari tvrde da bi, ukoliko se na samitu objavi mir na Korejskom poluotoku, to moglo dati Trumpu veliki medijsku pažnju i postati trenutni hit svjetskih medija.

Oni, međutim, naglašavaju da bi vrijednost takvog istorijskog događaja brzo mogla izblijedjeti ukoliko Trump ne pruži nijedan značajniji ustupak Kimu u zamjenu za to. 

Sjeverna Koreja smatra svoje nuklearne i raketne programe kao sredstvo odvraćanja protiv američke agresije. Sjedinjene Države imaju 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kao naslijeđe Korejskog rata. 

U ponedjeljak je Singapur proglasio svoju centralnu regiju, koja je sjedište ministarstva vanjskih poslova, američke ambasade i nekoliko hotela, posebnom zonom od 10. do 14. juna. Vlada je u svom online službenom glasniku proširila tu regiju na područje koje uključuje Sentosu i morsku površinu od jednog kilometra kod svoje jugozapadne obale, prenosi Reuters. 

Ministar vanjskih poslova Singapura Vivian Balakrishnan boravio je u  Washingonu gdje je imao sastanak s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom uoči samita čelnika SAD-a i Sjeverne Koreje.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Zelenskij zainteresiran za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama JI Europe

Tirana: Srbija traži izmjene završne deklaracije samita Jugoistočna Europa-Ukrajina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo