Svijet     | 05.06.2018. 19:02 |

Trump: Počeo sam graditi zid na granici s Meksikom

FENA Internet

WASHINGTON, 5. juna (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je na Twitteru da je počela gradnja zida koji bi trebao spriječiti ilegalne ulaske Meksikanaca na teritorij SAD-a.

On je tom objavom odgovorio na optužbe u vezi s njegovom oštrom imigracionom politikom, koju mediji ilustriraju uz pregršt fotografija djece među rešetkama privremenih pritvorskih jedinica.

- Odvajanje porodica na granici je posljedica loših zakona demokrata. Zakone o sigurnosti granice bi trebalo promijeniti, ali demokrate se ne mogu sabrati! Počeo sam zid - napisao je Trump, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Trump misli na sporni zid između Meksika i SAD-a, koji bi, prema njegovom planu, trebao zaustaviti ilegalne ulaske Meksikanaca na teritoriju SAD-a.

Američki predsjednik je u nekoliko navrata pričao o važnosti tog zida, koji bi trebao spriječiti migrante da ulaze u SAD.

Zid je bila jedna od njegovih omiljenih tema tokom predizborne kampanje i jedna je od najspornijih tačaka u odnosima s južnim susjedom.

Zvaničnici s druge strane zida protive se Trumpovoj ideji, a meksički predsjednik Enrique Pena Nieto poručio je Trumpu da Meksikancima ne pada na pamet da plate taj zid.

- Na kraju, Meksiko će platiti taj zid. Ne čine ništa na tome da zaustave ljude u prolasku kroz Meksiko iz Hondurasa i svih tih zemalja... Ne rade ništa da nam pomognu - rekao je Trump.

Sat kasnije meksički predsjednik Enrique Pena Nieto odgovorio mu je putem Twittera.

"President @realDonaldTrump: NE. Meksiko nikad neće platiti zid. Niti sada, niti ikada. S poštovanjem, Meksiko (svi mi)", napisao je na engleskom jeziku Nieto i potom ponovio isti tekst na španskom jeziku.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo