Kultura     | 05.06.2018. 18:27 |

U Historijskom muzeju otvorene izložbe 'Balkanska ruta' i 'People of Sarajevo'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas su otvorene dvije izložbe "The Balkan Route" (Balkanska ruta) Marka Đurice i "People of Sarajevo" Imrane Kapetanović.

"Balkanska ruta" je izložba 44 fotografije Marka Đurice, fotoreportera koji migrantsku krizu prati od 2013. godine. Zabilježio je dešavanja na makedonskoj granici i nehuman tretman policije prema porodicama, izbjeglicama iz Alepa koje su bježale kako bi sačuvale sopstveni život.

Dokumentovao je situaciju i u Preševu, te migrantskim kampovima u Srbiji – Bogovađa i Krnjača.

Imrana Kapetanović je na izložbi "People of Sarajevo" ispričala priču o migrantima koji trenutno borave u Sarajevu.

- Željela sam da pokažem njihovu ljudsku priču, da su primorani da tragaju za boljim i ljepšim životom, da imaju iste potrebe, prohtjeve i ciljeve kao i svi mi – kazala je Kapetanović.

Direktor za Evropu Civil Rights Defenders Goran Miletić je kazao da "bez obzira da li koristimo termin 'migranti' ili 'izbjeglice' i bez obzira iz koje zemlje dolaze – suština je istina - to su ljudi koji žele okruženje u kome mogu biti slobodni, imati dostojanstven život bez straha".

U okviru izložbe upriličen je i koncert podrške Dubioze kolektiva i Helem nejse, te poslata poruka da su izbjeglice u Sarajevu dobro došle.

Jedna od poruka je podsjećanje da je obaveza vlada u regionu, EU, UN i drugih međunarodnih i državnih tijela da pruže siguran i legalan prolazak svake osobe koja je prinuđena da napusti svoj dom zbog rata, nestabilnosti, degradacije životne sredine ili ekonomske opresije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Restauracija Historijskog muzeja BiH od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačku baštinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana