Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 14:41 |

Općina Centar posvećena zaštiti životne sredine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. juna, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a.

Općina Centar Sarajevo čvrsto je opredijeljena za očuvanje i zaštitu životne sredine koja je u vrhu prioriteta aktivnosti općinske administracije.

Ta lokalna zajednica se na to obavezala 2007. godine uvođenjem međunarodnog sistema okolinskog upravljanja - EMS (Environmental Management System) po normi ISO 14001:2004. 

Za projekte zaštite i uređenja okoline godišnje u općinskom budžetu izdvaj se oko 3,2 miliona KM.

Projekti se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih igrališta i sportskih ploha,  uređenje i ozelenjavanje grobalja, projekte energetske efikasnosti, uvođenje selektivnog prikupljanja otpada i drugo.

Na području središnje sarajevske općine provode se ekološke akcije, kao što su ''Neka Centar zablista'' i ''Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu'', u kojim učestvuje lokalno stanovništvo, članovi savjeta mjesnih zajednica i štabova civilne zaštite, kantonalna preduzeća ''Rad'', ''Park'', ''Sarajevo-šume''.

U ekološkim akcijama učestvuju i učenici srednjih škola kojima je Općina omogućila da kroz društveno koristan i odgovoran rad osiguraju finansijsku podršku vršnjacima slabijeg imovnog stanja za odlazak na ekskurziju, a takva praksa će biti nastavljena, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mostarski učenici od otpada napravili inovacije

Troškovi za zaštitu okoliša u 2022. godini iznosili 0,61 posto BDP-a i povećani su za 17,4 posto

Aktivisti poručili: Obranit ćemo Neretvu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'