Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 10:12 |

Komisija podržala principe dva prijedloga izmjena Zakona o krivičnom postupku

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prije izjašnjavanja o samom zakonu, članovi komisije prihvatili su i šest amandmana tehničke prirode, koje je predložio predsjedavajući Komisije Halid Genjac.

Članovi Ustavnopravne komisije su, bez diskusije, utvrdili usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagači delegati Kluba delegata hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić.   

Također bez diskusije je utvrđena usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržani principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je predložio delegat Halid Genjac.

Kako je ranije navodio Genjac, Ustavni sud je u junu prošle godine donio odluku kojom je vrlo značajne odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH osporio, s najavom da bi ih mogao izbrisati ukoliko Parlamentarna skupština BiH u roku od šest mjeseci ne usvoji izmjene koje će osigurati usaglašenost tih članova s Ustavom BiH.

Čolak je ranije ukazivao na to da se Zakon o krivičnom postupku BiH mora podhitno promijeniti, podsjećajući da je početkom decembra prošle godine prošlo šest mjeseci u kojima je Parlamentarna skupština BiH trebala uskladiti odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH s odlukom Ustavnog suda BiH.

Ustavnopravna komisija je danas utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predložene izmjene Izbornog zakona BiH, koje je ranije podržao Predstavnički dom, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Članovi Ustavnopravne kolisije usvojili su Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo