Stranačke aktivnosti     | 04.06.2018. 14:26 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Uslijed nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, u koordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK, organizovao je štrajk u svim zdravstvenim ustanovama na području TK. Ovaj štrajk je počeo 4. juna 2018. godine, te je kao štrajk solidarnosti na području cijele FBiH, podrška generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije u TK u trajanju od pola sata u brojnim zdravstvenim ustanovama širom Federacije BiH. 

U proteklim sedmicama potpisani su Kolektivni ugovori SDMS u više kantona Federacije BiH, ali uslijed sramnih poteza pojedinih direktora zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, kao i odsustva reakcije vlade Tuzlanskog kantona  koja je najodgovornija za sadašnji položaj ljekara, jedino u ovom kantonu nije potpisan Kolektivni ugovor. Nezavisni blok smatra da je sramotno ponašanje nadležnih institucija koje su dozvolile da ljekari budu dovedeni u poziciju da svoja prava traže štrajkom. Ovdje se posebno ističe menadžment UKC-a Tuzla koji po drugi put tuže svoje kolege ljekare koji su članovi sindikata,a isto je uradila i ustanova Dom zdravlja Tuzla na čelu sa trenutnim menadžmentom. S obzirom da trenutni menadžmenti ovih ustanova, odnosno njihovi predstavnici učestvuju u pregovorima kao tim Vlade TK, smatramo da postoji sukob interesa koji stvara dodatni jaz između kolega ljekara i pogoršava situaciju u ionako lošem sistemu zdravstva. 

Nezavisni blok poziva nadležne institucije, ministarstva i prije svega Vladu TK da odmah riješi nastale probleme u svom  zdravstvenom sistemu. Štrajk i nezadovoljstvo ljekara se mora riješiti, a Vlada mora pokazati odgovornost prema svojim građanima. Nezadovoljstvo ljekara je direktni uzrok svakodnevnog odlaska ljekarskih kadrova iz BiH i svako ignorisanje problema vodi daljem odlasku ljekara. Nezavisni blok podržava zahtjeve doktora medicine i stomatologije za potpisivanje kolektivnih ugovora, ali i svih uposlenika i sindikata iz oblasti zdravstva  Federacije Bosne i Hercegovine, uz potrebne korekcije koeficijenta na osnovu sada postojećih, a koji će omogućiti jednaka primanja i adekvatne uslove rada na nivou cijele F BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom