Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje

Pokušaj nekih zvaničnika Srbije iz tamošnje vladajuće partije da dovedu u vezu pitanje rješavanje spora između Srbije i Kosova sa statusom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, potpuno je besmislica i opasna stranputica koja može dodatno zakomplikovati odnose u regionu.

Između Kosova i entiteta RS nema nikakve ustavno-pravne sličnosti. Jedina sličnost je ta što je u oba slučaja radikalna šovinistička politika Miloševićevog režima uvukla dio srpskog naroda u udružene zločinačke poduhvate, koji su rezultirali genocidom u BiH i pokušajem nasilnog protjerivanja kopletnog nesrpskog stanovništa na Kosovu, što je na kraju dovelo do NATO udara na Srbiju.  

Bilo kakav pokušaj srbijanskih zvaničnika da se pitanje Kosova i entiteta RS dovode u istu ravan, čime se u suštini podupire secesija ovog dijela naše zemlje, smatraćemo nastavkom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Srbiju i Kosovo pozivamo da sva otvorena pitanja rješavaju direktnim dijalogom, vodeći pri tome računa da Bosna i Hercegovina nema, niti može imati bilo kakve veze sa njihovim međusobnim pitanjima.

SDA
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.