Bosna i Hercegovina     | 04.06.2018. 13:47 |

SDPBiH će prisustvovati sastanku s Venecijanskom komisijom

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić i generalni sekretar te partije Irfan Čengić prisustvovat će danas sastanku članova Venecijanske komisije s predstavnicima političkih stranaka u vezi sa Izbornim zakonom BiH - potvrdio je Čengić novinarima.  

Čengić je izjavio da SDP BiH očekuje uvijek da će biti neki napredak,  ali i da „HDZBiH ima zabetoniranu poziciju“.

- Oni na svakom sastanku samo štite interese svoje stranke, a ne hrvatskog naroda, tako da ne očekujemo ni sa njihove strane ovih dana ustupke - kazao je Čengić.

Po njegovim riječima, ono što je Venecijaksna komisija u nekim razgovorima potvrdila jeste da je Ustav FBiH i dalje na snazi i da se Ustav FBiH mora poštovati i da iz svakog kantona pripadnik svakog naroda ima pravo da bude izabran u Dom naroda „jer je to upravo ono što je smisao kada je uspostavljana Federacija BiH“.

- Ono što je u javnosti nezapaženo prošlo, jeste da je Venecijanska komisija dala svoj stav još dok se donosila presuda na Ustavnom sudu, gdje su oni rekli da je njihovo mišljenje da se treba provesti presuda onako kako piše u Ustavu FBiH - kazao je Čengić. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom