Bosna i Hercegovina     | 04.06.2018. 11:03 |

Krešić: Bojim se povećanog priliva migranata u BiH, neophodan sistemski odgovor

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4. juna (FENA) - Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić izjavio je danas u Banjoj Luci da ga zabrinjava akumulacija broja migranata u našoj zemlji te da su po tom pitanju mogući različiti scenariji u budućnosti.

Nije želio da spekulira o tim mogućim scenarijima, ali kaže da nije pretjerano optimist da će BiH smanjiti broj ulazaka ilegalnim migranata, s obzirom na to da je uspostavljena ruta od Turske, Grčke preko Albanije, Crne Gore i druga preko Grčke, Makedonije i Srbije do BiH.

-Jako teško ih je zatvoriti bez dobre i odlučne opredjeljenosti svih država – rekao je on podsjetivši da će u četvratak o ovom pitanju u Sarajevu biti riječi i na konferenciji o migrantima, kojom bi trebalo da prisustvuju nadležni predstavnici i susjednih zemalja.

-Bojim se da bi se u vrijeme koje dolazi moglo dogoditi da se poveća priliv migranata u BiH. I stoga je neophodno dati kvalitetan odgovor. Ti ljudi jesu u teškoj situaciji i razumijemo ih, ali moramo dati i odgovor na problem koji mi imamo - upozorio je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Do danas je, kaže, registrovano više od 5.500 migranata koji su ušli u BiH, a po izvještajima koje dobija vidljivo je i da ih je svaki dan sve veći pritisak, zbog čega se radi na njihovom odvraćanju, odnosno ne dozvoljava im se ilegalni prelazak granice.

Krešić je u izjavi novinarima ocijenio da je BiH u dosta stvari zakasnila kada je u pitanju odgovor na migranski krizu, jer se "radilo uredski“, umjesto da se išlo na realni sistemski odgovor i doslovno provođenje zakona o strancima, azilu, kao i graničnoj kontroli.

Ističući da migranska kriza ima globalni karakter, on je dodao da će se zajedno sa susjednim zemljama i međunarodnim partnerima morati dati odgovor i na taj sigurnosni izazov.

-Činjenica je da je priliv ilegalnih migranata kontinuiran, a odgovor na sve to je sve teži i složeniji kako vrijeme odmiče – rekao je Krešić ističući da je jedino rješenje kvalitetno provođenje spomenutih zakona.

Krešić je danas u Banjoj Luci prisustvovao "Ljetnjoj školi o temi mladi i bezbjednost“, koju je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Interresornom radnom grupom Vijeća ministara BiH za praćenje provođenja dokumenta "Bezbjednosna politika BiH“.

Tokom škole, 24 studenta pravnih i fakulteta političkih nauka sa univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću edukovaće se o Bezbjednosnoj politici Bosne i Hercegovine i izazovima na koje se nailazi u primjeni, te o temama vezanim za reformu bezbjednosnog sektora. 

Studentima će se predstaviti vanjska politika Bosne i Hercegovine, sigurnosna i odbrambena politika, unutrašnja sigurnost, rodna perspektiva, obrazovanje, javna uprava i ostali aspekti sigurnosti politike. Predviđene su i odgovarajuće studijske posjete sigurnosnim i institucijama odbrane u Bosni i Hercegovini, kao i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom