Svijet     | 02.06.2018. 15:42 |

Salvini tvrdi da ne želi svađu sa svojim evropskim kolegama

FENA Internet

RIM, 2. juna (FENA) - Matteo Salvini, čelnik stranke Liga s italijanske krajnje desnice i novi italijanski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da blisko sarađuje sa svojim kolegama iz EU ali da neće ublažiti svoj stav prema imigraciji.

- Šta da kažem onima koji se plaše ove vlade? Mi smo elegantni, nasmiješeni smo, mi smo demokrati - izjavio je Salvini uoči vojne parade u Rimu na Dan Republike, javila je novinska agencija Ansa.

Kazao je da će u narednim satima razgovarati s ostalim ministrima unutrašnjih poslova iz EU "s kojima želim da sarađujem, a ne da se svađam".

Vladajuća koalicija između Lige i anti-establishment pokreta Pet zvijezda (M5S) položila je zakletvu u petak.

Nova populistička vlada izazvala je brige u Evropskoj uniji da bi Rim mogao izazvati svađe s blokom u vrijeme kada se EU ionako nosi se Brexitom i euroskeptičnim vladama u Poljskoj i u Mađarskoj.

Salvini će u nedjelju otputovati na južni otok Siciliju koji je žarišna tačka migrantskog priliva u posljednjim godinama.

- To je naša granica - izjavio je Salvini o sicilijanskoj obali. "Želim poboljšati sporazum o hiljadama očajnih ljudi koji dolaze kod nas, za njihovo i naše dobro".

Ministri unutrašnjih poslova EU sastat će se u utorak u Luksemburgu kako bi raspravljali o reformi zakona o azilu EU. Nije jasno da li će Salvini prisustvovati sastanku.

Ministarski sastanak podudara se s glasanjem o povjerenju novoj vladi u italijanskom Senatu, koje se smatra formalnošću, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'